Zupy stanowią pełnowartościowy posiłek
Zupa stanowi pełnowartościowy posiłek, ponieważ zapewnia wszystkie podstawowe składniki odżywcze, czyli białko, węglowodany i tłuszcz. Źródłem białka może być mięso, nasiona strączków (np. fasola, soczewica, ciecierzyca), a także tofu. Węglowodany dostarczymy uwzględniając w przepisie warzywa, ziemniaki, a także kaszę, ryż bądź makaron. Natomiast niewielką ilość tłuszczu zapewni dodatek jogurtu, kawałek masła, łyżeczka oliwy z oliwek lub prażone nasiona słonecznika, dyni, a także orzechy.
Zupy są źródłem składników mineralnych i witamin
Do ugotowania zupy wykorzystywane są różnorodne produkty żywnościowe, dlatego ten posiłek stanowi bogate źródło cennych witamin i składników mineralnych. Z racji zasobności w warzywa, zupy są znakomitym źródłem potasu regulującego ciśnienie krwi, gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu i wspierającego pracę mięśni. Jarzyny to także źródło wapnia (jarmuż, brokuły), magnezu (fasolka szparagowa, szczaw, natka pietruszki) i antyoksydantów m.in. beta-karotenu i likopenu. Zupa z kaszą, makaronem lub ryżem zapewnia witaminy z grupy B, które regulują przemiany energetyczne organizmu, a także wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Dostarcza także magnezu wspierającego pracę mięśni, poprawiającego odporność i stan cery cynku, a także potasu. Dodatek mięsa sprawia, że zupa stanowi źródło witaminy B12, która jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek. Aby zwiększyć przyswajalność substancji odżywczych należy pamiętać o niewielkim dodatku tłuszczu – wystarczy łyżeczka oliwy lub masła na porcję.
Warto pamiętać o tym, że podczas gotowania, z warzyw, mięsa i produktów zbożowych substancje odżywcze przechodzą do wywaru. Ponieważ konsumujemy zarówno wywar jak i poszczególne składniki zupy, nie dochodzi do istotnych strat cennych witamin i składników mineralnych.
W zimę rozgrzewają, a latem chłodzą
Najbardziej znanymi zupami są pomidorowa, ogórkowa, krupnik czy też rosół, a więc posiłki konsumowanie na ciepło. Właściwości rozgrzewających nadają zupom nie tylko temperatura ich serwowania, lecz także pewne przyprawy. Mowa o czarnym pieprzu, pieprzu cayenne, ostrej papryce, kurkumie, imbirze oraz chilli.
Choć zupy kojarzą się z ciepłym posiłkiem, z pewnością każdy zna chłodnik, którym raczymy się w ciepłe letni dni. Ta zupa przygotowana na kefirze, maślance lub zsiadłym mleku, orzeźwia i pomaga się schłodzić.
Zupę może jeść każdy, z pewnymi wyjatkami
Jedzenie zup polecane jest osobom w każdym wieku. Dzieciom po 6. miesiącu życia można podawać przecierane warzywa w formie zupy krem, by w kolejnych rozszerzyć menu maluszka o danie zawierające kawałki mięsa i warzyw. Starsze dzieci mogą bez obaw jadać każdego rodzaju zupy, dostarczając do organizmu wiele cennych substancji odżywczych.
Zdrowi dorośli nie muszą modyfikować podstawowej receptury ulubionej zupy. Osobom dbającym o szczupłą sylwetkę polecane są zupy wielowarzywne z niewielką ilością tłuszczu i przygotowane na chudym mięsie. Diabetycy i osoby z insulinoopornością powinny dodawać do zup pełnoziarniste kasze, makaron lub ryż, natomiast unikać ziemniaków. Osobom z zaburzeniami czynności przewodu pokarmowego polecane są zupy krem, które nie obciążają układu trawiennego. Ta forma (szczególnie z mięsem) sprawdzi się dla osób starszych mających problemy z gryzieniem. Kaloryczność takiej zupy można dodatkowo zwiększyć, dodając do niej dobrej jakości masło lub oliwę z oliwek.
Należy jednak mieć na uwadze, że osoby z dną moczanową nie powinny jadać zup na wywarach mięsnych, lecz warzywnych. Natomiast cierpiący na zgagę, refluks i wrzody powinni unikać zupy pomidorowej, szczawiowej i kapuśniaku, czyli tych o kwaśnym smaku. Jedzenie zupy szczawiowej jest z kolei przeciwwskazane osobom z kamicą nerkową.