Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak na pęczaku z sosem śmietanowym z hotelu Grafit w Kostomłotach I [PRZEPIS]

/esw/
- Delikatne roladki z kurczaka na pęczaku są idealne na wiosenny obiad. Sos śmietanowy z migdałami podkreśla ich smak. To danie znajdzie się nowej karcie naszej restauracji - mówi Konrad Marcisz, szef kuchni hotelu Grafit w Kostomłotach I koło Kielc.
- Delikatne roladki z kurczaka na pęczaku są idealne na wiosenny obiad. Sos śmietanowy z migdałami podkreśla ich smak. To danie znajdzie się nowej karcie naszej restauracji - mówi Konrad Marcisz, szef kuchni hotelu Grafit w Kostomłotach I koło Kielc. Dawid Łukasik
Kurczaka na pęczaku z sosem śmietanowym z prażonymi migdałami poleca Konrad Marcisz, szef kuchni w hotelu Grafit w Kostomłotach I koło Kielc.
Delikatne roladki z kurczaka na pęczaku są idealne na wiosenny obiad. Sos śmietanowy z migdałami podkreśla ich smak.

Kurczak na pęczaku z sosem śmietanowym z hotelu Grafit w Kos...

Składniki na 4 porcje:

800 gramów fileta z kurczaka, 4 plastry żółtego sera, 4 plastry szynki wędzonej, 40 gramów suszonych pomidorów w zalewie, 25 gramów cebuli, 40 gramów masła, sól, pieprz; kasza: 200 gramów pęczaku, 30 gramów cebuli, 1-2 ząbki czosnku, 40 gramów wędzonego boczku, 20 mililitrów oleju, sól, pieprz, 40 gramów natki pietruszki; sos: 60 gramów płatków migdałów, 100 mililitrów śmietany kremówki, 40 gramów masła, 20 mililitrów białego wytrawnego wina, ewentualnie odrobina mąki pszennej do zagęszczenia sosu; buraczki: 5-6 buraków, 1 jabłko, 1 nieduża cebula, 2 łyżki oleju, sok z połowy cytryny, sól, cukier, pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Filety rozkrajamy, owijamy w folię i rozklepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, układamy na każdym po plastrze sera, szynki oraz suszonych pomidorów, dodajemy przesmażoną na maśle cebulkę i formujemy rulon. Roladki zawijamy w folię spożywczą i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Do piekarnika można włożyć naczynie z wodą, dzięki czemu kurczak będzie delikatniejszy.

2. Buraki oczyszczamy i gotujemy nieobrane w dość dużej ilości wody. Gdy będą miękkie obieramy je, trzemy na tarce o dowolnej wielkości oczkach i mieszamy z oliwą. Cebulę drobno siekamy, obrane jabłko kroimy w niewielką kostkę. Łączymy je buraczkami, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, ewentualnie dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny.

3. Przepłukany wcześniej pęczak dusimy do miękkości. Na patelnie przesmażamy pokrojony w kostkę boczek i posiekaną drobno cebulę z czosnkiem. Następnie łączymy je z pęczakiem, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną drobno natką pietruszki.

4. Na suchej patelni podsmażamy delikatnie płatki migdałów, by się zrumieniły. Na drugiej patelni podgrzewamy śmietanę. Gdy się zredukuje dodajemy wytrawne białe wino, a następnie zimne masło, które zagęści sos. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy uprażone migdały.

Dobra rada:

Pęczak przed gotowaniem płuczemy dokładnie na sicie, zalewamy zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na 1-2 godziny, a następnie odcedzamy i ponownie płuczemy na sicie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na echodnia.eu Echo Dnia Świętokrzyskie