Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nowa era w nowosolskim „Spożywczaku”. W czwartek zostanie oficjalnie otwarta pracownia gastronomiczna [ZDJĘCIA]

Eliza Gniewek-Juszczak
Eliza Gniewek-Juszczak
Uczniowie ZSP nr 4 biorą udział w różnego rodzaju konkursach kulinarnych i nie tylko, na których odnoszą sukcesy
Uczniowie ZSP nr 4 biorą udział w różnego rodzaju konkursach kulinarnych i nie tylko, na których odnoszą sukcesy Eliza Gniewek-Juszczak/Arch. ZSP Spożywczak, Facebook
W czwartek, o godzinie 10.00 w ZSP nr 4 "Spożywczak" w Nowej Soli nastąpi uroczyste otwarcie nowoczesnej pracowni gastronomicznej, w której każdy z uczniów może zostać Master Chefem.

W czwartek, o godzinie 10.00 w ZSP nr 4 "Spożywczak" w Nowej Soli nastąpi uroczyste otwarcie nowoczesnej pracowni gastronomicznej, w której każdy z uczniów może zostać Master Chefem.

- Na uroczystości serwowane będą potrawy przygotowane przez wybitnego kucharza, który również poprowadzi warsztaty dla uczniów - informuje Violetta Cichomska - Capińska, koordynator ds. współpracy z przedsiębiorcami i instytucjami.

Z pracowni cieszą się uczniowie i dyrektor Iwona Małczak, która na łamach GL podkreślała:- Przy kształceniu modułowym, jakie mamy, tablica i kreda już w szkole nie wystarczą. Na kartce papieru takich rzeczy się nie wyczaruje. Jak uczniowie nie sprawdzą osobiście jak obsługiwać różne sprzęty, to w inny sposób się tego nie dowiedzą - tłumaczyła Iwona Małczak.

O tym, że pracownie to dobra inwestycja przekonany jest starosta Waldemar Wrześniak. - Ucząc się i praktykując na nowoczesnym sprzęcie, który coraz częściej można spotkać w restauracjach, czy hotelach, uczniowie będą dobrze przygotowani do przyszłej pracy. Mam nadzieję, że kształcenie w tych zawodach na takim wyposażeniu pozwoli naszym absolwentom znaleźć pracę w hotelach i restauracjach o wysokim standardzie - wierzy starosta.

Uczniowie ZSP nr 4 biorą udział w różnego rodzaju konkursach kulinarnych i nie tylko, na których odnoszą sukcesy. Są to m.in. Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny, Ogólnopolska Olimpiada Logistyczna i Spedycyjna, Ogólnopolska Olimpiada o Rynku Pracy.

W 2018 roku w planie jest wyremontowanie kolejnych trzech pracowni: projektowania i planowania, gospodarki magazynowej i spedycyjno-transportowej. W budżecie powiatu zapisano na ten cel 853 tys. zł.

Zobacz też: Najnowszy Magazyn Informacyjny GL (2.02.2018)

POLECAMY:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska