![Uwaga! Do sklepów trafiły niebezpieczne dla zdrowia towary....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/38/54/65ec7507e27b1_o_large.jpg)
Nowe ostrzeżenie GIS (czerwiec 2024 r.)
Uwaga! Do sklepów trafiły niebezpieczne dla zdrowia towary. Główny Inspektor Sanitarny wycofał do marca 2024 r. szereg produktów spożywczych. SPRAWDŹ LISTĘ >>>
![Powody mogą być różne, ale generalną zasadą jest naruszenie...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/9a/d2/65ec75050a360_o_large.jpg)
Dlaczego GIS wycofuje produkty ze sklepów?
Powody mogą być różne, ale generalną zasadą jest naruszenie norm bezpieczeństwa. W zakwestionowanych produktach wykrywane są np. niebezpieczne dla zdrowia substancje. Zwykle inspektorzy GIS na swojej stronie podają przyczyny, dla których zadecydowano o wycofaniu konkretnych produktów.
![W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/9d/67/6655b17f00f18_o_large.jpg)
Białko soi w mące z ziarna z ciecierzycy
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
- Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną - informuje GIS.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Mąka z cieciorki, Melvit, 1 kg
- Numer partii: 240206/106
- Data minimalnej trwałości: 05.02.2025
- Producent: MELVIT S.A., ul. Grójecka 194/91, 02-390 Warszawa
- Zakład produkcyjny: Nowowiejska 35, 07-410 Olszewo-Borki, Kruki
Firma Melvit S.A. bezpośrednio po otrzymaniu informacji o niezgodności dotyczącym wskazanej partii mąki podjęła działa związane z wycofaniem produktu ze sprzedaży przy pełnej współpracy z organem urzędowej kontroli, który prowadzi postępowanie wyjaśniające i monitorujące wycofanie produktu z rynku.
![W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b9/cb/6655b34c4b2be_o_large.jpg)
Białko soi w produkcie Mąka z ciecierzycy
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
- Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną - przestrzegają inspektorzy.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Witpak. Mąka z ciecierzycy chickpeas flour, 500 g
- Numer partii: 347/01/24
- Data minimalnej trwałości: 12.2024
- Producent: Witpak Sp. z o.o. Sp.k., ul. Chałubińskiego 13, 25-619 Kielce.
Jakie działania podjął GIS i co grozi po spożyciu mąki z białkiem soi? Sprawdź na następnym zdjęciu. ►►►