Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

O śmieciowej mafii, romansach Zbigniewa Cybulskiego, domowych bułeczkach i Patryku Dudku...

(decha)
Płonące składowisko odpadów w Brożku
Płonące składowisko odpadów w Brożku Tomasz rabenda
... przeczytasz w sobotnim wydaniu "Gazety Lubuskiej". Szczegóły? Trzy kryminały, opowieść o pająkach, rozmowa z Maleńczukiem, 20 przepisów na domowe bułeczki i wiele innych artykułów specjalnie dla Ciebie...

SZOKUJĄCA OPOWIEŚĆ: Kilka tygodni temu w Warszawie pojechaliśmy do starszego małżeństwa. Mąż umarł dużo wcześniej, żona nie mogła się z tym pogodzić i z tęsknoty położyła się obok niego. Dostała sepsy i została z niej sama skóra. Bardzo trudno utrzymać też spokój, gdy wieszają się dzieci. Innym razem pojechaliśmy do zakładu w Wadowicach. Facet wszedł do maszyny introligatorskiej, operator nie wiedział o tym i uruchomił takie duże noże. Po sekundzie ucięta głowa leżała na ziemi…

AFERA: Recykling i utylizacja odpadów są kosztowne, ale nie znaczy to, że ze zwykłej pazerności powinniśmy stać się magazynem niebezpiecznych odpadów – przekonuje Mirosław Ganecki, lubuski wojewódzki inspektor ochrony środowiska. A Kartowice, Żagań, Wiechlice, Zielona Góra Przylep, Górzykowo, Brożek, Dzietrzychowice... Nagle okazało się, że składowiska rosną u nas jak grzyby po deszczu

DROŻYZNA: Wzrost cen na unijnym rynku widoczny jest od sierpnia, tak mniej więcej o jedną trzecią. I nadal jaja drożeją. Jak wyliczają handlowcy jakieś 5 proc. tygodniowo. Wcześniejsze zakupy jaj uruchomiła też branża spożywcza, w obawie przed brakami w okresie przedświątecznym. W październiku średnia cena sprzedaży jaj konsumpcyjnych w naszym kraju wyniosła 40,60 zł/100 szt.

KUCHNIA: Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy drożdże, sól i roztopione, wystudzone masło. Mieszamy, wyrzucamy na blat i zagniatamy. Wstawiamy do miski na 1 godzinę. Przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciast dzielimy na dwie części. Rozpłaszczamy i zaginamy bok do środka, dobrze zlepiamy brzegi i formujemy bagietkę. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy na 30 minut... Co upiekliśmy? Sprawdź

OPUSZCZONE I ZAPOMNIANE MIEJSCA NA ZIEMI LUBUSKIEJ [ZDJĘCIA, CZ. 2]

Zobacz też: Najnowszy Magazyn Informacyjny GL (03.11.2017)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska