W dzisiejszej odsłonie „O winie słów kilka” Tomasz Kolecki wraz z sommelierem Arkadiuszem Kurowskim serwują garść podstawowych informacji o gronowym trunku, informacji, które mogą być cenne i pomocne szczególnie dla tych, którzy pretendują do miana smakosza czy znawcy wina.
Jak trafnie zauważa Arkadiusz Kurowski, wino to nie tylko sam trunek zamknięty w butelce, ale także emocje i pasja osoby, która go wytworzyła. To, co nadaje bowiem niepowtarzalny, głęboki smak winnemu trunkowi, to ludzie, ich zaangażowanie, a tu, w regionie lubuskim, mamy szczęście do wyjątkowych producentów! Otwarci i pełni energii Lubuszanie są najważniejszym „składnikiem” naszej zielonej krainy. Dowodem na to są nie tylko wyśmienite, lokalne wina, ale również kulinarne przysmaki, które wytwarzają. W dzisiejszym programie – obok gronowego trunku – na naszym stole goszczą wyroby mięsne z masarni Salcum Fixum oraz ciasto drożdżowe z firmy Biały Tulipan Rękodzieło.
Usiądźcie wygodnie i zobaczcie szósty odcinek naszego programu. I choć jest to ostatni film, który dla Was przygotowaliśmy, nie będziemy się z Wami żegnać. Przecież za rok znów się spotkamy podczas winobraniowego święta. Znów odwiedzimy Bachusa w jego pięknej Zielonej Górze...
Do zobaczenia!
Partnerami cyklu jest Urząd Miasta Zielona Góra oraz PROW – Program Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?