Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Odrobina słodyczy i egzotyki na talerzu

(staw)
Dziś trzy propozycje na deser, danie na słodko i kaczkę. Ważne są dodatki: kardamon, cynamon, suszone owoce, konfitury.

Korzenne gruszki nadziewana orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem

Składniki: 4 gruszki, 4 saszetki herbaty Irving Tea Planet Indian Chai Masala (lub innej herbaty czarnej m.in. z kardamonem i cynamonem), 200 g orzechów włoskich,100 g rodzynek, 50 ml miodu, 25 ml brandy, 200 g cukru, 100 ml śmietany 30 proc., 1 opakowanie kardamonu, 250 ml białego wina, 1l wody

Sposób przygotowania: przygotować ok. 1 l naparu herbacianego, dodać wino, 125 g cukru, 1/2 op. kardamonu, ugotować syrop. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować gruszki w syropie ok. 5 min. Zrobić farsz - do pokrojonych orzechów dodać rodzynki, miód, brandy. Gruszki wyjąć z syropu, włożyć do nich przygotowany farsz. Podawać z sosem karmelowym (cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać).
Porcja dla 4 osób. Czas przygotowania 30 min.

Naleśniki z mascarpone i konfiturą z leśnych owoców

Odrobina słodyczy i egzotyki na talerzu
Fot. Irving

(fot. Fot. Irving)

Składniki: 250 ml mleka, 200g mąki, 3 jaja, 2 saszetki herbaty czarnej z suszonymi owocami (np. Irving), 150 g konfitury z owoców leśnych, 150g mascarpone, 2-3 łyżeczki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru, olej do smażenia

Sposób przygotowania: 2 torebki herbaty zaparzyć w 250 ml wody, wystudzić, dodać mleko, mąkę, 2 jaja, łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać. Z otrzymanego ciasta smażyć cienkie naleśniki. Pozostałe jajo utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. Naleśniki smarować warstwą mascarpone i warstwą konfitury, zawijać w rulony.
Porcja dla 4 osób. Czas przygotowania 30 min.

Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie

(fot. Fot. Irving)

Składniki: 4 sztuki piersi z kaczki, 3 saszetki, 2 saszetki herbaty czarnej z suszonymi owocami (np. Irving), 2-3 łyżki konfitury z borówek, 10 mrożonych malin, 50 g masła, 2-3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 8 szt. owoców jałowca, 2 łyżeczki rozmarynu, pieprz, sól.

Sposób przygotowania: piersi z kaczki należy oprószyć solą pieprzem, tłuczonymi owocami jałowca, rozmarynem, następnie skropić octem, oliwą dokładnie wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 36 godz. Zamarynowaną kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 15 min., przygotować sos - na patelnię wlać 300 ml mocnego naparu z herbaty, zredukować do 1/3 objętości, gotując kilkanaście min. Pod koniec dodać konfiturę, maliny, masło, doprawić do smaku. Piersi z kaczki kroić na cienkie plastry, podawać z sosem.

Porcja dla 4 osób. Czas przygotowania 30 min. plus czas marynowania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska