Ogórki kiszone to samo zdrowie. Powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Choć w naszym kraju są produktem niezwykle popularnym, to nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jakie niesamowite właściwości posiadają.
Naturalny probiotyk
Kiszonki to źródło tzw. naturalnych probiotyków, które korzystnie oddziałujących na naszą naturalną mikrobiotę jelitową. Nie od dziś wiadomo, że od tego, w jakim stanie są jelita i flora bakteryjna, zależy nasze zdrowie.
Bakterie fermentacji mlekowej występujące w kiszonej ogórkach uszczelniają ściany nabłonka jelitowego, tak aby do krwi nie przedostawały się szkodliwe substancje, które mogą być przyczyną stanów zapalnych! Hamują też rozwój patogenów, jednocześnie stymulując wzrost korzystnej mikroflory jelitowej, której obecność sama w sobie jest ochroną przed bakteriami chorobotwórczymi.
Zobacz wideo: Jak kisić ogórki?
Wideo: Kocham gotować
Oczyszczanie organizmu, właściwa praca jelit
Ogórki kiszone oczyszczają i wzmacniają organizm, normalizują pracę jelit.
Kwas mlekowy, który powstaje podczas fermentacji, wzmaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i biegunkom, normalizując pracę jelit i oczyszczając je.
Czytaj także: Kiszone jabłka, czyli powrót do kuchni słowiańskiej
Dobre na serce
Kiszonki obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca