Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ogórki, że palce lizać!

Dariusz Brożek
Dariusz Brożek
Kiszone ogórki Barbary Kozdrowskiej to przysmak nad przysmaki.
Kiszone ogórki Barbary Kozdrowskiej to przysmak nad przysmaki. Dariusz Brożek
Kiszone ogórki Barbary Kozdrowskiej z Gorzycy pod Międzyrzeczem to kulinarny rarytas i niebo dla podniebienia. W minioną sobotę wychwalali je uczestnicy sołeckich dożynek. - Po prostu są pyszne - zapewniali nas zgodnym chorem mieszkańcy tej wsi.

Pani Barbara zdradziła nam przepis na swój specjał. Ogórki powinny mieć od 10 do 12 cm. długości. Muszą być jędrne, twarde i bez plamek.

- Z przygotowaniem ogórków do kiszenia jest jak z praniem. Myjemy je kilka razy, żeby pozbyć się piasku. Na koniec można je nawet oczyścić gąbka lub ściereczką - radzi.

Do kiszenia będą nam potrzebne liście chrzanu razem z łodygą, koperek i czosnek. Można też używać liści wiśni i czarnej porzeczki.

- Zamiast tradycyjnych weków używam normalnych, zakręcanych słoików. Do czystego, wyparzonego słoika układam na dno chrzan, liście, koper i ząbek, lub dwa czosnku. Potem układam pionowo słoiki. Upycham je jeden przy drugim, żeby były ściśnięte. Na wierzch znowu daję chrzan, koper. liście i czosnek. Zalewam je przegotowaną wodą z solą. Na półtorej litra wody dodaje dwie małe łyżeczki soli. Potem lekko zakręcam słoiki. Nie gotuję ich, bo takie ogórki nie wymagają pasteryzacji. Po kilku dniach odkręcam słoiki, bo ogórki pracują i zaczyna się wydzielać gaz. Trzeba to powtórzyć kilka razy. Jeśli o tym zapomnimy, przy otwieraniu po kilku tygodniach lub miesiącach ogórki mogą wystrzelić jak szampan - mówi.

Jak przyrządzić pyszną sałatkę, upiec babkę, lub ugotować apetyczną i oryginalną zupę? Wielu z nas ma receptury na swoje ulubione specjały kulinarne. Zachęcamy Was do dzielenia się swoimi przepisami Czytelnikami „Głosu Międzyrzecza i Skwierzyna”. Zainteresowanych prosimy o kontakt mailowy z redakcją pod adresem [email protected], lub przez nasz fanpage na portalu facebook. Prosimy też o zdjęcia gotowych potraw, czy składników. Możemy też Was odwiedzić podczas przygotowywania potrawy i zrobić zdjęcia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska