Wyszukiwarka wyborcza

Wybory Parlamentarne

Sprawdź, gdzie możesz zagłosować

Do wyborów pozostało

  • 01dzień
  • 15godz.
  • 16min.
Odwiedź serwis wyborczy 

Orzeł przedni - niezwykły gość w naszych lasach

(as) (dab)
Dla przyrodników to nie lada sensacja. W lesie pod Skwierzyną ornitolog Michał Bielewicz natknął się i sfotografował orła przedniego, który jest bardzo rzadki i nie występuje w naszym regionie. - Spotkanie oko w oko z tym gatunkiem należy do niezapomnianych przeżyć i z pewnością zapadnie mi głęboko w pamięci - przyznaje pan Michał, który pracuje w Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Gorzowie.

Zaskoczenia nie kryją w skwierzyńskim nadleśnictwie. - To bardzo ciekawy przypadek, bo ten gatunek występuje w górach. Mamy w naszych lasach orła bielika, czy kanie, to też ptaki chronione, ale orzeł przedni jest dla nas dużym zaskoczeniem - opowiada Maciej Hałuszczak ze skwierzyńskiego nadleśnictwa.

Ptaki tego gatunku najczęściej występują w Europie Zachodniej i Południowej, głównie w Hiszpanii, we Włoszech, w Rumunii i Bułgarii. Są także w Bieszczadach, Pieninach, Beskidach i Tatrach, cała populacja lęgowa orła przedniego w naszym kraju to zaledwie około 30 par. Dlatego nie należy się dziwić zaskoczeniu leśników i samego M. Bielewicza. A sfotografowany przez niego ptak natychmiast stał się skrzydlatym celebrytą, gdyż jego fotki pojawiły się zarówno w regionalnych, jak i ogólnopolskich mediach.

W Mongolii zdarzają się przypadki wykorzystywania tych ptaków do polowań na wilki. - Te orły są specjalnie układane przez ludzi. Na przykład dwa, trzy orły potrafią skutecznie zaatakować wilka - zauważa pan Michał.

Cechą charakterystyczną tego gatunku jest widoczna na karku rdzawo-złotawa plama. Co o nich wiemy? Raz w roku samica składa od dwóch do trzech jaj, przy czym najczęściej przeżywa tylko jedno pisklę. A to dlatego, że u orłów przednich występuje zjawisko kanibalizmu. Młode, które wykluwa się drugie, po kilku dniach jest zabijane i zjadane przez starsze rodzeństwo. - To mechanizm selekcji naturalnej. Ten drugi pisklak jest jakby takim zabezpieczeniem dla tego pierwszego. Przeżywa osobnik najsilniejszy. Ale są wyjątki, bo gdy rodzice są w stanie złowić dużą ilość pokarmu, to udaje się ocalić dwa pisklaki - dodaje pan Michał.

Młode orły opuszczają gniazdo na przełomie lipca i sierpnia. W terytorium lęgowym przebywają pod opieką rodziców niekiedy aż do późnej jesieni.

W Polsce orzeł przedni objęty jest ścisłą ochroną, a wokół jego gniazd wyznacza się specjalne strefy ochronne. W powiecie międzyrzeckim w kilku miejscach gniazdują też objęte podobną ochroną bieliki, które jednak nie są orłami, lecz orłanami. Ich populacja w naszym kraju sięga około 700 par, czyli jest około dwadzieścia razy większa niż orłów przednich.

Nasze lasy od lat przyciągają egzotycznych gości. Leśnik z trzcielskiego nadleśnictwa Jarosław Szałata sfotografował przed kilkoma laty dwie kaczki Karolinki, które pochodzą z Ameryki Północnej i nie występują w naszym kraju. Prawdopodobnie uciekły z jakiejś hodowli i przez dwa sezony zimowały na jez. Kochle w Pszczewie, gdzie wyróżniały się tęczowym upierzeniem.

- Kilka razy spotkałem też rybołowy, które w naszym kraju są jeszcze rzadsze od orłów przednich. W minionym roku razem z Michałem Bielewiczem wybudowaliśmy dla nich dwie platformy lęgowe. Może zagnieżdżą się u nas na stałe - mówi.
Podczas swojej pracy w lasach między Pszczewem i Trzcielem J. Szałata natknął się m.in. na orły włochate, a na Paklicy widział gniazdujące tam pliszki górskie. - W naszych okolicach widziano już szopy pracze, łosie i wilki. Świat jest coraz mniejszy. Musimy się z tym pogodzić. Jeszcze kilkanaście lat temu w naszych lasach nowością były jenoty, które zdążyły się już u nas zadomowić na stałe - komentuje.

- Dwa, trzy orły przednie potrafią skutecznie zaatakować wilka - opowiada Michał Bielewicz, któremu udało się sfotografować ten rzadki okaz.

Orły przednie są drapieżnikami i polują głównie na małe ssaki. Np. na młode lisy czy jenoty, ale także na ptaki. Samice mogą osiągać rozpiętość skrzydeł do 2,3 m, ważą od czterech do sześciu kilogramów, samce są od nich nieco mniejsze. Ptaki łączą się w pary na całe życie i jeśli zajmują jakiś teren, to przebywają na nim już zawsze. Gniazda budują na jodle, może ono ważyć ponad tonę i mieć nawet dwa metry wysokości.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3