Główny Inspektorat Sanitarny w ostatnich miesiącach podjął decyzje o wycofaniu ze sprzedaży kilkunastu produktów i to nie tylko spożywczych. Powodem takich decyzji zazwyczaj jest odnalezione w nich niebezpiecznych substancji, czy bakterii zagrażających życiu, jak np. Listeria monocytogenes czy Salmonella Enteritidis. Sprawdziliśmy, co ostatnio GIS wycofał ze sprzedaży i z jakich powodów. Czego już nie kupimy? Co zniknęło ze sklepowych półek? Warto sprawdzić tę listę.
Na następnych slajdach znajdziecie szczegółowe dane wycofanych produktów>>>
Czytaj również: 15 warzyw i owoców zawierających pestycydy [ZDJĘCIA]
WIDEO: Toksyczne jajka dotarły do Polski. Podejrzane partie w trzech województwach
źródło: TVN24/x-news
Wycofanie jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach oraz jednej partii sera żółtego Rycki Edam w plastrach wyprodukowanych przez Spółdzielnię Mleczarską Ryk
i
Zagrożenie:
W jednej partii sera Gouda oraz w jednej partii sera Rycki Edam zbadanych na zlecenie producenta wykryto bakterie Listeria monocytogenes.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry
Numer partii: 180359
Data minimalnej trwałości: 18.10.2019
Produkt – Ser żółty Rycki Edam marki Ryki, 135 g, plastry
Numer partii: 060658
Data minimalnej trwałości: 23.10.2019
Producentem obu produktów jest: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE