1/15
MIX RUKOLI Z SALMONELLĄ...

MIX RUKOLI Z SALMONELLĄ

7 września 2020. Firma Eisberg z Legnicy poinformowała o wycofaniu 30 partii rukoli i mieszanek z nią w związku z wykryciem w wewnętrznych badaniach w 2 próbkach obecności bakterii Salmonella. Wycofano partie z datami od 30.08 do 7.09, głównie mix z rukolą 140 g. Spółka Eisberg zawiadomiła odbiorców, którym już wysłała rukolę. Były to m.in. sieci Biedronka, Lidl, McDonald’s, SCA PR i Transgourmet. Podmioty te niezwłocznie poinformowały konsumentów o zagrożeniu za pośrednictwem swoich stron internetowych.

2/15
ZAKAŻONE UDKA W ŻABCE...

ZAKAŻONE UDKA W ŻABCE

Też we wrześniu 2020 GIS ostrzegł przed mrożonymi pałkami kurczaka w opakowaniach po 600 g – ze względu na bakterię Salmonella enteritidis. Najpierw, w wyniku działań władz Włoch, wykryto bakterie Salmonella enteritidis, Salmonella newport i Salmonella virchow w 3 partiach filetów z kurczaka w marynacie. Nasza Inspekcja Weterynaryjna ustaliła, że wspomniane na początku udka pozyskano z jednej z trzech partii ubojowych, których dotyczyło powiadomienie Włoch, i poddano mrożeniu w zakładzie obiorcy mięsa. Obróbka cieplna minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do salmonellozy. Pałki zamrożono 6 maja, data przydatności – 2 listopada 2020. Producent – Janex, zakład rozbioru w Warszawie – uznał na swojej stronie partię za niezdatną do spożycia i powiadomił odbiorcę o konieczności wycofania towaru.

3/15
JAJA ROZBITO, KURY WYBITO...

JAJA ROZBITO, KURY WYBITO

Kolejne ostrzeżenie wrześniowe: pałeczki Salmonella enteritidis pojawiły się w fermie kur niosek, co stworzyło ryzyko zakażenia jaj. Inspekcja Weterynaryjna wykryła bakterie w próbkach wymazów pobranych w kurniku K-16. Poskutkowało to nakazem wycofania 19 partii jaj z obrotu. Stado z kurnika K-16 poddano ubojowi sanitarnemu.
Jaja: po 6, 10 i 30 sztuk w wytłoczce; oznaczenie na skorupce – 1PL 30261302 W-WYBIEG. Daty partii: od 30.07 do 20.08; daty najlepszej przydatności – od 26.08 do 16.09.2020. Producent: Gallus z wielkopolskich Manieczek.

4/15
MIGRACJA AMIN Z ŁYŻEK...

MIGRACJA AMIN Z ŁYŻEK
4 września 2020 r. Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z chińskich czarnych łyżek nylonowych od firmy Fackelmann z Tomic. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego uznano, że migracja amin z łyżki do żywności może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów, choć wyrób ma wytłoczony symbol dopuszczający do kontaktu z żywnością. Importer zawiadomił odbiorców i wycofał produkt z rynku.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Kolejny sparing żużlowców Falubazu. Do Zielonej Góry jedzie rywal z I ligi

Kolejny sparing żużlowców Falubazu. Do Zielonej Góry jedzie rywal z I ligi

Tak wygląda nowa siedziba TVP3 w Gorzowie! Kiedy zaczną z niej nadawać?

Tak wygląda nowa siedziba TVP3 w Gorzowie! Kiedy zaczną z niej nadawać?

Gorzów obchodzi Dzień Pioniera. Dziś też do miasta przyjeżdżają mieszkańcy Wągrowca

Gorzów obchodzi Dzień Pioniera. Dziś też do miasta przyjeżdżają mieszkańcy Wągrowca

Zobacz również

Tak wygląda nowa siedziba TVP3 w Gorzowie! Kiedy zaczną z niej nadawać?

Tak wygląda nowa siedziba TVP3 w Gorzowie! Kiedy zaczną z niej nadawać?

Nadodrzański Oddział Straży Granicznej promował się Lubuskiem

Nadodrzański Oddział Straży Granicznej promował się Lubuskiem