SERNIK BEZ SERA
Składniki ciasta: 5 żółtek, 1 margaryna Kasia, 3 szklanki mąki luksusowej, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, puszka brzoskwiń.
Składniki masy: 5 białek, 1 szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe, 2 duże śmietany kwaśne 18 proc.
Przygotowanie ciasta: żółtka, margarynę, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wymieszać, wyrobić kruche ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę, a drugą zamrozić.
Przygotowanie masy: białka ubić z cukrem, budyniem i śmietaną. Dodawać partiami, cały czas ubijając do gładkiej masy.
Na ciasto rozłożone na blaszce rozkładamy pokrojone w plastry brzoskwinie. Wykładamy masę i tarkujemy na wierzch zamrożone brzoskwinie. Pieczemy ok. 45-50 min. W temp. 180 stopni Celsjusza.
Danuta Roszak, Koło Gospodyń Wiejskich w Pieskach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?