Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oto pomysł na świąteczne ciasto. Sernik bez sera

Redakcja
Fot. DoGoTouch
Danuta Roszak z Koła Gospodyń Wiejskich w Pieskach podaje nam przepis na sernik bez sera. Jeszcze zdążysz go upiec na święta.

SERNIK BEZ SERA

Składniki ciasta: 5 żółtek, 1 margaryna Kasia, 3 szklanki mąki luksusowej, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, puszka brzoskwiń.

Składniki masy: 5 białek, 1 szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe, 2 duże śmietany kwaśne 18 proc.

Przygotowanie ciasta: żółtka, margarynę, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wymieszać, wyrobić kruche ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę, a drugą zamrozić.

Przygotowanie masy: białka ubić z cukrem, budyniem i śmietaną. Dodawać partiami, cały czas ubijając do gładkiej masy.

Na ciasto rozłożone na blaszce rozkładamy pokrojone w plastry brzoskwinie. Wykładamy masę i tarkujemy na wierzch zamrożone brzoskwinie. Pieczemy ok. 45-50 min. W temp. 180 stopni Celsjusza.

Danuta Roszak, Koło Gospodyń Wiejskich w Pieskach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska