Oczyszczanie grzybów bez tajemnic
Same zbiory grzybów to jeszcze nie wszystko. Warto wiedzieć, jak je prawidłowo i skutecznie oczyścić.
Zebrane grzyby trzeba oczyścić i umyć
Świeże zbiory najlepiej od razu wyczyścić. Brudne i pełne leśnych pozostałości nie powinny lądować na naszych talerzach. Najłatwiej obrabia się okazy z rozłożystymi kapeluszami.
Za pomocą nożyka można wtedy zebrać piasek lub ziemię. Grzyby, które będą gotowane lub poddawane obróbce od razu można umyć, te do suszenia lepiej delikatnie przetrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym.
Co zrobić z zebranymi grzybami?
Grzyby można suszyć, dusić, smażyć, a nawet marynować w słoikach jako przetwory.
Przepis na sos borowikowy
Myjemy kilogram borowików, kroimy w kostkę lub plasterki i smażymy z cebulką w rondelku. Dodajemy 3 łyżki masła, posiekane 3 ząbki czosnku i gotujemy, aż całość zmięknie. Na końcu wlewamy szklankę śmietany rozrobioną z 2 łyżkami mąki. Gotowy sos można podać z makaronem.