KONKURS
KONKURS
Czekamy na Wasze przepisy na pączki, które będą królować 7 lutego w Tłusty Czwartek na naszych stołach. Do wygrania zestaw akcesoriów od firmy Fiskars!
Już niedługo wielkie święto łasuchów. Tłusty Czwartek to dzień, w którym
nie liczą się kalorie, a wszystkie diety odchodzą na bok.
Należy zjeść coś smacznego i przede wszystkim słodkiego. Tradycyjnie wybierane są pączki. I to właśnie na nie wraz z firmą Fiskars poszukujemy przepisów.
Zobacz też: >> Lubuskie smaki, kulinarna strona rozkoszy
A najciekawszy firma Fiskars nagrodzi niezbędnym w kuchni zestawem akcesoriów Fiskars Functional Form. Będą one pomocne w przygotowaniu prawdziwych rarytasów, a jednocześnie umilą czas spędzony na pieczeniu domowych pyszności.
NAGRODA GŁÓWNA TO ZESTAW SKŁADAJĄCY SIĘ Z:
* pędzelka silikonowego z ruchomą główką
* szpatuły do ciasta
* trzepaczki
ZASADY KONKURSU:
* Wystarczy przesłać swój przepis (najlepiej ze zdjęciem pączka) na mail: [email protected]
* Każda osoba może przesłać tylko jeden przepis
* na Wasze przepisy czekamy do 6 lutego (do godziny 12.00).
* Zwycięzcy zostaną ogłoszeni na portalu gazetalubuska.pl 7 lutego
* Spośród opublikowanych przepisów wybrany zostanie jeden - a jego autor otrzyma zestaw akcesoriów Fiskars.
Przepis na pączki z konfiturą różaną i cytrynowym lukrem
SKŁADNIKI na 14 sztuk:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 25g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- skórka z pomarańczy i limonki
- 100 g zimnego masła
- olej rzepakowy do smażenia ok. 3-4 szklanek
PRZYGOTOWANIE
Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę, aby drożdże się spieniły. Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki. Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszać palcami. Do mąki z masłem dodać rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszać drewnianą łyżką. Na stolnicę oprószoną mąką wyłożyć ciasto i wyrabiać je 5-6 minut aż będzie gładkie i błyszczące. Nie dosypuj mąki, bo wtedy pączki będą twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe, miejsce na godzinę przykrywając je z góry ściereczką bawełnianą. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na godzinę przykryte bawełnianym ręcznikiem.
W rondlu rozgrzej olej. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy. Kiedy pączki już ostygną nadziej je konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.
Lukier cytrynowy:
SKŁADNIKI :
- 200-250 g cukru pudru
- 2-3 łyżek soku z cytryny
- 2-3 łyżek ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE
Wodę i sok z cytryny razem wymieszać. Dodawać stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder cały czas ucierając. Jeżeli lukier jest za twardy dodać łyżkę wody, jeżeli za rzadki cukier. Pączki pokryć lukrem i zetrzeć na nie skórkę z pomarańczy i limonki.
Zamiast kupnej konfitury różanej można zrobić ją samemu (niestety tylko w sezonie).
Konfitura różana
Potrzebujemy 150g płatków dzikiej róży. Na taką ilość potrzebujemy zagotować syrop ze 100 ml wody i 7-8 łyżek cukru. Gdy syrop będzie klarowny, wrzucamy płatki i smażymy na niewielkim ogniu, aż będą jednolitą, szklistą masą (ok. 30 minut). Jeśli masa byłaby za sucha, podlać lekko wodą. Pod koniec smażenia dodać parę kropel soku z cytryny dla zachowania koloru, wymieszać i po paru chwilach skosztować, czy nie jest za mało słodkie i ewentualnie dosłodzić. Z podanych ilości uzyskałem ok. 200 ml konfitury.
Smacznego !
Michał Rapeła
Wszystkie konkursowe przepisy znajdziesz na naszym kulinarnym fanpage na facebooku: >> Lubuskie smaki, kulinarna strona rozkoszy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?