Pączki z konfiturą różaną i cytrynowym lukrem (przepis)

mcZaktualizowano 
Pączki z różaną konfiturą i cytrynowym lukrem według pomysłu pana Michała
Pączki z różaną konfiturą i cytrynowym lukrem według pomysłu pana Michała Mariusz Kapała
Michał Rapeła przysłał przepis na pyszne pączki z nadzieniem różanym i cytrynowym lukrem.

KONKURS

KONKURS

Czekamy na Wasze przepisy na pączki, które będą królować 7 lutego w Tłusty Czwartek na naszych stołach. Do wygrania zestaw akcesoriów od firmy Fiskars!

Już niedługo wielkie święto łasuchów. Tłusty Czwartek to dzień, w którym
nie liczą się kalorie, a wszystkie diety odchodzą na bok.

Należy zjeść coś smacznego i przede wszystkim słodkiego. Tradycyjnie wybierane są pączki. I to właśnie na nie wraz z firmą Fiskars poszukujemy przepisów.

Zobacz też: >> Lubuskie smaki, kulinarna strona rozkoszy

A najciekawszy firma Fiskars nagrodzi niezbędnym w kuchni zestawem akcesoriów Fiskars Functional Form. Będą one pomocne w przygotowaniu prawdziwych rarytasów, a jednocześnie umilą czas spędzony na pieczeniu domowych pyszności.

NAGRODA GŁÓWNA TO ZESTAW SKŁADAJĄCY SIĘ Z:

* pędzelka silikonowego z ruchomą główką
* szpatuły do ciasta
* trzepaczki

ZASADY KONKURSU:

* Wystarczy przesłać swój przepis (najlepiej ze zdjęciem pączka) na mail: konkurs@gazetalubuska.pl
* Każda osoba może przesłać tylko jeden przepis
* na Wasze przepisy czekamy do 6 lutego (do godziny 12.00).
* Zwycięzcy zostaną ogłoszeni na portalu gazetalubuska.pl 7 lutego
* Spośród opublikowanych przepisów wybrany zostanie jeden - a jego autor otrzyma zestaw akcesoriów Fiskars.

Przepis na pączki z konfiturą różaną i cytrynowym lukrem

SKŁADNIKI na 14 sztuk:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 25g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- skórka z pomarańczy i limonki
- 100 g zimnego masła
- olej rzepakowy do smażenia ok. 3-4 szklanek

PRZYGOTOWANIE
Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę, aby drożdże się spieniły. Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki. Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszać palcami. Do mąki z masłem dodać rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszać drewnianą łyżką. Na stolnicę oprószoną mąką wyłożyć ciasto i wyrabiać je 5-6 minut aż będzie gładkie i błyszczące. Nie dosypuj mąki, bo wtedy pączki będą twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe, miejsce na godzinę przykrywając je z góry ściereczką bawełnianą. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na godzinę przykryte bawełnianym ręcznikiem.
W rondlu rozgrzej olej. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy. Kiedy pączki już ostygną nadziej je konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.

Lukier cytrynowy:

SKŁADNIKI :
- 200-250 g cukru pudru
- 2-3 łyżek soku z cytryny
- 2-3 łyżek ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE
Wodę i sok z cytryny razem wymieszać. Dodawać stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder cały czas ucierając. Jeżeli lukier jest za twardy dodać łyżkę wody, jeżeli za rzadki cukier. Pączki pokryć lukrem i zetrzeć na nie skórkę z pomarańczy i limonki.

Zamiast kupnej konfitury różanej można zrobić ją samemu (niestety tylko w sezonie).

Konfitura różana
Potrzebujemy 150g płatków dzikiej róży. Na taką ilość potrzebujemy zagotować syrop ze 100 ml wody i 7-8 łyżek cukru. Gdy syrop będzie klarowny, wrzucamy płatki i smażymy na niewielkim ogniu, aż będą jednolitą, szklistą masą (ok. 30 minut). Jeśli masa byłaby za sucha, podlać lekko wodą. Pod koniec smażenia dodać parę kropel soku z cytryny dla zachowania koloru, wymieszać i po paru chwilach skosztować, czy nie jest za mało słodkie i ewentualnie dosłodzić. Z podanych ilości uzyskałem ok. 200 ml konfitury.

Smacznego !

Michał Rapeła

Wszystkie konkursowe przepisy znajdziesz na naszym kulinarnym fanpage na facebooku: >> Lubuskie smaki, kulinarna strona rozkoszy

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 4

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

f
franczeska

Szkoda, że trafiłam na ten przepis dopiero teraz. Byłby idealny na Tłusty Czwartek!

k
klasyka

Brzmi przepysznie! Z pewnością wypróbuję! Aż mi ślinka cieknie

W
Weronika

Przepis La Palce Lizać !!! Właśnie pączusie się robią ,zapach nieziemski .Już nie możemy się doczekać konsumpcji. Pozdrowienia dla Pana Michała.

C
Carri_Na

REAWELACJA ! ! !

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3