Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Padlina w polskim mięsie. Jak jest w lubuskich masarniach?

(mad)
W ubojni pod Białą Rawską do produkcji mięsa dodawano padlinę.
W ubojni pod Białą Rawską do produkcji mięsa dodawano padlinę. neil2580/sxc.hu
W ostatnich dniach przez media przetacza się głośna afera dotycząca jakości naszego mięsa. W niektórych zakładach w Polsce odkryto, iż do produkcji wędlin wykorzystywano padlinę. A jak sytuacja wygląda w lubuskich zakładach?

Za kontrolę jakości w lubuskich masarniach odpowiada Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Zielonej Górze. - Chciałbym uspokoić Lubuszan. Sprawdziliśmy dokładnie wszystkie zakłady w naszym regionie i nie wykryliśmy żadnych nieprawidłowości - mówi Lubuski Wojewódzki Lekarz Weterynarii, dr n. wet. Tadeusz Woźniak. - Cały czas dokładnie monitorujemy sytuację.

Jak twierdzi dr n. wet. Woźniak kiedy pojawiły się pierwsze doniesienia prasowe o nieprawidłowych praktykach w innych zakładach w kraju, przeprowadzone zostały dodatkowe niezapowiedziane kontrole. Na szczęście okazało się, że na razie nasze mięso jest czyste.

Oferty pracy z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska