Parszywa, brudna 12. Lista warzyw i owoców, które zawierają najwięcej PESTYCYDÓW. Zapoznaj się z nimi przed kolejnymi zakupami!

Magda Weidner
Magda Weidner
Amerykańska organizacja EWG co roku publikuje listę najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. To tzw. brudna 12. Co znalazło się w 2018 roku na tej liście? Sprawdźcie! >>>Pestycydy – co to jest? Pestycydy to substancje, które stosowane są w rolnictwie, szczególnie po to, aby zwalczać szkodniki czy choroby roślin. Okazuje się, że większość warzyw i owoców może zawierać wykrywalnych poziom substancji, które zaliczane są do tych szkodliwych. Niebezpieczne są one szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży. Parszywa 12 – lepiej jej unikaćCo roku amerykańska organizacja EWG tworzy listę – parszywą (brudną) 12. Znajdują się na niej owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami. Tworzona jest ona w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych w Stanach Zjednoczonych.Organizacja Environmental Working Group przede wszystkim specjalizuje się w badaniach środowiska właśnie pod kątem niezdrowych, toksycznych substancji. Jej przewodniki przydatne są każdemu, kto dba o zdrowie swoje i swoich najbliższych. Jednak biorąc pod uwagę podatność warzyw i owoców na zanieczyszczenia, podobne wyniki mogłyby być efektem badań przeprowadzonych także w Europie. Jak pozbyć się pestycydów?Nie zapominajcie także o tym, że dla bezpieczeństwa należy wymyć starannie każde warzywo czy owoc. Jednym ze sprawdzonych sposób jest wykorzystanie do tego soli morskiej lub soku z cytryny. W takiej mieszance moczymy warzywa przez ok. 10 minut, po czym płuczemy pod bieżącą wodą. Czytaj także: Trujące rośliny. Mogą wywołać wysypkę, duszności...Sprawdź, czy nie masz ich w domu<script class="XlinkEmbedScript" data-width="640" data-height="360" data-url="//get.x-link.pl/7da7cbb1-9039-0b54-b2c3-3b7cb18f0692,af7f258b-4028-ac07-f313-d97c69614a7d,embed.html" type="application/javascript" src="//prodxnews1blob.blob.core.windows.net/cdn/js/xlink-i.js?v1"></script>Agencja TVN/x-news Unsplash.com
Amerykańska organizacja EWG co roku publikuje listę najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. To tzw. brudna 12. Co znalazło się w 2018 roku na tej liście? Sprawdźcie!

Amerykańska organizacja EWG co roku publikuje listę najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. To tzw. brudna 12. Co znalazło się w 2018 roku na tej liście? Sprawdźcie! >>>

Pestycydy – co to jest?
Pestycydy to substancje, które stosowane są w rolnictwie, szczególnie po to, aby zwalczać szkodniki czy choroby roślin. Okazuje się, że większość warzyw i owoców może zawierać wykrywalnych poziom substancji, które zaliczane są do tych szkodliwych. Niebezpieczne są one szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży.

Parszywa 12 – lepiej jej unikać
Co roku amerykańska organizacja EWG tworzy listę – parszywą (brudną) 12. Znajdują się na niej owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami. Tworzona jest ona w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych w Stanach Zjednoczonych.

Organizacja Environmental Working Group przede wszystkim specjalizuje się w badaniach środowiska właśnie pod kątem niezdrowych, toksycznych substancji. Jej przewodniki przydatne są każdemu, kto dba o zdrowie swoje i swoich najbliższych. Jednak biorąc pod uwagę podatność warzyw i owoców na zanieczyszczenia, podobne wyniki mogłyby być efektem badań przeprowadzonych także w Europie.

Jak pozbyć się pestycydów?
Nie zapominajcie także o tym, że dla bezpieczeństwa należy wymyć starannie każde warzywo czy owoc. Jednym ze sprawdzonych sposób jest wykorzystanie do tego soli morskiej lub soku z cytryny. W takiej mieszance moczymy warzywa przez ok. 10 minut, po czym płuczemy pod bieżącą wodą.
Czytaj także: Trujące rośliny. Mogą wywołać wysypkę, duszności...Sprawdź, czy nie masz ich w domu

Agencja TVN/x-news

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Sonia

Bez obrazy, ale wiecie, że ta lista dotyczy tylko i wyłącznie stanów zjednoczonych? Ponieważ EWG swoje dane opiera na gospodarstwach zlokalizowanych na terenie Ameryki? Ja kiedyś okropnie się czułam i nie wiedziałam co jest tego przyczyną, lekarze też nie wiedzieli. Jakoś wtedy wkręciłam się w tematykę pestycydów i tak pomyślałam, że może jestem nimi w jakiś sposób obciążona. Na badanie pod tym kątem wybrałam się do katowickiego nzoz vitalea. Biorezonans komórkowy dał mi jednoznaczną odpowiedź - obciążenie pestycydami, podjęłam leczenie po którym znowu czułam się lepiej. Teraz warzywa i owoce kupuje tylko w sklepach bio, a latem sadzę warzywa w swoim ogródku i głównie je spożywam.

Dodaj ogłoszenie