To najprostszy przepis na wielkanocną paschę. Wystarczy utrzeć składniki na gładką masę, dodać bakalie i całość schłodzić. Z tym wyzwaniem poradzi sobie nawet kulinarny laik.
Wideo: Wielkanocne ozdoby od schrupania
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Składniki na paschę wielkanocną:
- 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu, najlepiej tłustego i dobrze odciśniętego (można też kupić twaróg sernikowy zmielony w wiaderku, ale warto zwracać uwagę na skład. W sklepach można znaleźć taki bez sztucznych aromatów i konserwantów i innych dodatków)
- 100 g masła
- 1/2 szklanka śmietany kremówki 36 proc.
- 6 żółtek (przed rozbiciem jajka sparzyć wrzątkiem)
- 250 g cukru pudru
- ziarenka z jednej laski wanilii lub cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią)
- ok. 300 g bakalii wg uznania (rodzynki, żurawina, orzechy, migdały, suszone owoce uprzednio namoczone lub owoce z syropu)
Wykonanie:
- Masło powinno mieć temperaturę pokojową, rodzynki, suszone owoce należy namoczyć.
- Ser zemleć dwukrotnie
- Żółka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę
- Masło rozetrzeć w większym naczyniu
- Do masła dodać po kolei ser, utarte żółtka, śmietanę i wanilię - cały czas ucierając.
- Na koniec do masy dodać bakalie i wymieszać.
- Masę serową przełożyć na sito lub durszlak wyłożony gazą
- Przykryć talerzykiem i obciążyć
- Włożyć do lodówki na noc.
- Następnego dnia przełożyć na talerz i udekorować owocami, bakaliami lub żywymi jadalnymi kwiatami.
Polecamy także:
Wideo
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera