Pasztet z żurawiną na Boże Narodzenie. Przepis na mięsną przystawkę. Wyśmienity pasztet drobiowy z suszoną żurawiną

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pasztet drobiowy z żurawiną i orzechami włoskimi będzie świetną przystawką na Boże Narodzenie.
Pasztet drobiowy z żurawiną i orzechami włoskimi będzie świetną przystawką na Boże Narodzenie. 123rf.com/teresaterra/zdjęcie ilustracyjne
Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych 12 potraw. Jednak wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez domowego pasztetu. Bożonarodzeniowym przysmakiem jest też pasztet drobiowy z żurawiną. Zobacz przepis na pasztet z żurawiną podawany na Boże Narodzenie.

W skrócie

Pasztet z żurawiną to dla wielu smakoszy obowiązkowa przystawka do zaserwowania na uroczyste spotkanie rodzinne. Słodko-kwaśny smak żurawiny idealnie współgra ze słonym smakiem mięsa drobiowego. Ponadto pasztet z kurczaka można wzbogacić posiekanymi orzechami włoskimi, które nadadzą aromatu i chrupkości.

Pasztet z żurawiną – przepis z drobiu

Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.

Składniki:

  • 600 g mięsa z udek kurczaka,
  • 400 g filetu z kurczaka,
  • 500 g wątróbek drobiowych,
  • 200 g boczku ze słoniną,
  • 1,5 l wody,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/3 bulwy selera,
  • 1/2 pora,
  • 2 jajka,
  • 10 g masła,
  • 1 bułka pszenna,
  • 200 ml mleka lub wody,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 5 g natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 60 g orzechów włoskich,
  • 80 g suszonej żurawiny.

Jak zrobić pasztet z żurawiną?

Przygotowanie:

  1. Mięso drobiowe należy umyć, włożyć do garnka i zalać 1,5 l wody.
  2. Następnie warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić na większe kawałki.
  3. Boczek ze słoniną należy przesmażyć na patelni z przyprawami do osiągnięcia złotego koloru.
  4. Następnie należy dodać go do garnka z mięsem i gotować na małym ogniu przez godzinę.
  5. Wątróbkę drobiową trzeba umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przesmażyć na maśle.
  6. Przestudzoną wątróbkę należy połączyć z ugotowanym mięsem drobiowym, boczkiem i warzywami z wywaru.
  7. Do masy trzeba dodać namoczoną w wodzie lub mleku bułkę pszenną.
  8. Masę na pasztet z żurawiną należy zmielić w maszynce do mięsa lub w robocie kuchennym.
  9. Do masy należy dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową.
  10. Następnie trzeba oddzielić żółtka od białek. Białka należy ubić na sztywną pianę, a żółtka dodać do masy na pasztet.
  11. Potem należy delikatnie wprowadzić do masy ubitą pianę z białek oraz suszoną żurawinę i posiekane orzechy włoskie.
  12. Pasztet z żurawiną należy przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
  13. Pasztet z żurawiny należy piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza.
  14. Gotowy pasztet należy wystudzić. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień po nocy spędzonej w lodówce.

Wegański pasztet z żurawiną

Na świątecznym stole warto też uwzględnić potrzeby osób na diecie wegańskiej, wegetariańskiej lub po prostu ograniczających spożycie mięsa w swojej diecie. Naprzeciw tym upodobaniom wychodzi przepis na pasztet z soczewicy, którego skład można urozmaicić dodatkiem suszonej żurawiny lub suszonej wiśni.

Czy należy moczyć żurawinę do pasztetu?

Nie jest to koniecznie, ale z pewnością namoczenie żurawiny w brandy podniesie jej walory smakowe. Suszona żurawina moczona w wodzie będzie bardziej soczysta, a także odda swoją wilgotność do pasztetu. Przed dodaniem suszonych owoców do pasztetu trzeba włożyć je do miseczki i zalać je wodą z sokiem z cytryny na 30 minut.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

kup najtaniej

Bosch

Bosch MUM4 MUM4405

414,90 zł

kup najtaniej

Esperanza

ESPERANZA EKM025

385,00 zł

kup najtaniej

MPM

MPM MRK-19

639,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Pasztet z żurawiną na Boże Narodzenie. Przepis na mięsną przystawkę. Wyśmienity pasztet drobiowy z suszoną żurawiną - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska
Dodaj ogłoszenie