To będzie inauguracja roku szkolnego i swoiste rozpoczęcie spotkania z polonusami.
Czym zasłużył się powiat żagański, że będzie organizował wojewódzkie obchody? - Szkoły ponadgimnazjalne w tym regionie trafnie przekształcają się pod rynek pracy. Mimo ryzyka inwestują i mają bardzo dobre rezultaty - podkreślił lubuski kurator oświaty Roman Sondej.
Rzeczniczka autorką
Obchody zostaną zorganizowane w żagańskim "Mechaniku". Dyrekcja cieszy się z wyróżnienia. - W ostatnich latach odnaleźliśmy się w unijnych realiach, dzięki realizacji wielu projektów m.in. mechatroniki i "Akademii umiejętności nie tylko technicznych" - wyliczał nowy (od 1 września) dyrektor ZSM, Zbigniew Stebelski.
W planach znajduje się m.in. apel i program artystyczny. - Mieliśmy opracowany swój szkolny program, jednak okazało się ostatecznie, że autorką będzie rzeczniczka starostwa - zaznaczył dotychczasowy dyrektor "mechanika" Kazimierz Tomasiewicz.
Rozpoczęcie roku szkolnego (3 września) ma być połączone z owianym już legendą zjazdem polonusów, który planowany jest na... koniec września. Teraz pokażą się uczniowie ZSM i szkoły muzycznej, ale akcenty będą polonijne. - Będzie montaż słowno-muzyczny o tematyce patriotycznej. Chcemy pokazać, że również na emigracji są wielcy polscy poeci - wyjaśniła Aleksandra Sołtysiak.
- Podziwiam młodego starostę otwartego na świat i krzewiącego patriotyzm. Ten człowiek ma dobrą opinię wśród znajomych i wierzę, że dzięki niemu Żagań i okolice będą się rozwijały - komentuje przymiarki do patriotycznych uroczystości żaganianin, Bronisław Zderski.
Zimne przekąski
Poczęstunek z okazji rozpoczęcia roku i... zjazdu, przygotuje Zespół Szkół Zawodowych ze Szprotawy. Mini bankiet ma kosztować 2.000 złotych.
- Jestem przekonany, że staniemy na wysokości zadania - zapewnił dyrektor szprotawskiej szkoły Andrzej Skawiński, który nie boi się wyzwań, bo ma zdolnych uczniów i na koncie wiele bankietów, m.in. z okazji obchodów 1000-lecia spotkania Ottona III z Bolesławem Chrobrym.
Co ma być tym razem w menu? - W formie bufetu mają być zimne przekąski, potrawy z drobiu, ryb i sałatki. Oprócz smaku, ważna jest strona wizualna. To będzie oficjalna okazja i stół musi być odpowiednio przybrany, a potrawy ciekawie wyeksponowane - zapowiedział A. Skawiński.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?