Wystawcy swoje stoiska umieścili w klimatycznym parku. Można było skosztować własnoręcznie robionych pierogów, zjeść kiełbaskę albo kaszankę z grilla, napić się lokalnego piwa i zaopatrzyć się w różnego rodzaju miody. A to tylko część z szerokiego wachlarza ofert na wystawie. Były także interesujące pokazy i warsztaty kulinarne. W imprezie wzięło udział blisko 40 wystawców. Na scenie występowały zespoły ludowe z Polski i Niemiec.
3. Polsko-Niemiecka Wystawa Produktów Regionalnych w Lubomyślu
Oczywiście duszą całego zamieszania był Tomasz Żółkiewicz z Fundacji Natura Polska.
Wystawę otworzyła burmistrz Danuta Madej w towarzystwie przewodniczącego sejmiku lubuskiego, Wacława Maciuszonka oraz posła na sejm RP Jacka Kurzępy(PiS).
- Ta transgraniczna impreza, na której Polacy i Niemcy poznają się poprzez smaki, czyli przez żołądek, to naprawdę świetny pomysł. Przecież każdy z nas robi różne przetwory, Ja na przykład wczoraj zrobiłem dżem z brzoskwiń - pochwalił się Jacek Kurzępa.
Projekt finansowany jest z programu współpracy transgranicznej Brandenburgia-Polska i Polska-Saksonia (fundusz Małych Projektów w Euroregionie Sprewa-Nysa-Bóbr i Euroregionie Nysa).
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?