Pierożki hrabiego Drakuli i pyszny smalec Karguli

Małgorzata Trzcionkowska
Małgorzata Trzcionkowska
Pokaz gastronomiczny w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Iłowej.
Pokaz gastronomiczny w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Iłowej. Małgorzata Trzcionkowska
Młodzież z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Iłowej po raz 15. przygotowała pokaz kulinarny. To wielkie wydarzenie w szkole.

- W tym roku do przygotowania pokazu zainspirowały nas filmy - opowiada Wioletta Szary, dyrektor ZSP. - Młodzież przygotowała potrawy, które mogły znaleźć się na stole filmowych „Samych swoich”, na zamku hrabiego Drakuli oraz w haciendzie Zorro.
- Przygotowaliśmy kuchnię polską - opowiada Ula Łukacz z klasy II Technikum Żywienia. - To tradycyjny bigos, zraziki wołowe, żurek i pajdy chleba ze smalcem. Ale wszystko jest opracowane w nowoczesny, lżejszy sposób.
Uczniowie sami robili zakwas do żurku, a podali go w chlebkach.

- Kuchnia hrabiego Drakuli to kuchnia rumuńska - tłumaczy Maciek Żurek z klasy III TŻ. - Mamy typowo rumuńskie pierożki z mięsem wołowym i bulionem, których nie należy kroić tylko włożyć na raz do ust i przegryźć, żeby wypłynął bulion. To tego polecamy między innymi torcik z wątróbką.

Grupa Zorro zajęła się kuchnią meksykańską. Pikantną i kolorową. - Mamy krewetki marynowane w prawdziwej tequili - tłumaczy Agata Parfianowicz, nauczycielka. - Wszystkie potrawy wykonane zostały z oryginalnych i dobrych produktów. Kupowałam je specjalnie w Makro.

Dzięki pokazom kulinarnym młodzież może się rozwijać gastronomicznie i poznawać nowe produkty. A oto ich przepis na świąteczny żurek. Składniki na sześć porcji: 1,5 l wody, pieprz, 4 surowe kiełbasy białe, 150 g marchewki, 80 g białej części pora, 100 g selera, 50 g pietruszki, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, po łyżeczce soli i majeranku, 200 g ziemniaków, 120-150 g gęstego zakwasu żytniego pełnoziarnistego, 10 ugotowanych na twardo jaj przepiórczych. Warzywa umyj i obierz. Wszystkie z wyjątkiem ziemniaków włóż do garnka razem z kiełbasą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dosyp soli i gotuj ok. godziny. Wyłów wszystkie składniki z wywaru, dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości. Do naczynia z zakwasem wlej 1-2 chochelki wywaru i zamieszaj, żeby nie było grudek. Wlej do garnka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Gotuj 5-10 min. Dopraw do smaku. Wcześniej wyłowioną kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do żurku. Podawaj z jajkiem na twardo.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3