Spis treści
Zbiory rzepaku 2024
Żółte rośliny pełne małych kwiatów – to rzepak. Choć wiemy, jak wygląda, często nie zdajemy sobie sprawy, jak istotny jest dla przemysłu spożywczego. Należy do rodziny kapustowatych, a znane są formy jare i ozime. Ponad 90 proc. upraw oleistych w Polsce stanowi właśnie rzepak. Znaczna część przeznaczona jest na olej jadalny lub biopaliwa. W okresie kwitnienia (pod koniec maja) pszczoły pozyskują słodki nektar, z niego powstaje miód rzepakowy.
W przypadku miodu rzepakowego warto kupować go od lokalnych pszczelarzy. Konsumenci, którzy preferują miód o lejącej konsystencji, powinni nabyć go od razu po zebraniu, szybko się bowiem krystalizuje.
Rolnicy liczą, że tegoroczne plony rzepaku będą dobre, choć w kwietniu na polach wystąpiły przymrozki. Zbiory są też zależne od regionu i stosowanych zabiegów agrotechnicznych. Pierwsze koszenie ze słabszych gleb rozpoczęli gospodarze m.in. z Dolnego Śląska, tam wyniki są słabe - poniżej 3 ton z hektara, ale to dopiero początek żniw. W szczycie na innych glebach nie powinno być deficytu.
Olej rzepakowy nie tylko w kuchni
Oleju rzepakowego używa większość gospodyń w kraju. Nasyconych kwasów tłuszczowych ma niewiele, a do smażenia czy pieczenia nadaje się idealnie. Z niego też produkuje się margaryny, majonez i wiele innych produktów spożywczych.
Roślina pełni istotną rolę w produkcji biopaliw, czyli tych, które zastąpią tradycyjne paliwo – ropę – w autach i maszynach. W kontekście maszyn olej rzepakowy stosuje się też do smarowania.
Z przerobu nasion rzepaku powstaje śruta rzepakowa. Resort rolnictwa już lata temu podkreślał, że stanowi ona niezbędny krajowy komponent białkowy dla realizacji plonu białkowego, zakładającego zmniejszenie uzależnienia Europy od importu śruty sojowej.
Te choroby zagrażają plantacjom rzepaku
Kwitnienie rzepaku to istotny moment całej uprawy, w tym czasie jest on jednak szczególnie narażony na choroby:
- zgnilizna twardzikowa,
- czerń krzyżowych,
- szara pleśń.
Jak widnieje na stronie Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, „ochrona łanu rzepaku w okresie kwitnienia jest działaniem obligatoryjnym. Zastosowanie skutecznego preparatu zwalczającego pełne spektrum chorób nie tylko pozytywnie wpłynie na wysokość plonu, ale także poprawi jego jakość”. Rolnicy muszą jednak pamiętać, aby tak przeprowadzać zabiegi, by nie otruć pszczół, które w tym czasie korzystają z dobrodziejstwa miododajnego rośliny.
Źródło: OODR
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?