Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierwsze Lubuskie Dożynki Winiarskie, czyli jak zdobyć lokalne wino

(moniq)
Maria Rosik uczyła się, jak profesjonalnie zabutelkować wino. Na zdjęciu Marcin Moszkowicz pomaga pani Marii.
Maria Rosik uczyła się, jak profesjonalnie zabutelkować wino. Na zdjęciu Marcin Moszkowicz pomaga pani Marii. fot. Krzysztof Kubasiewicz
- Mam pięćdziesiąt litrów wina w piwnicy - wyznaje Maria Rosik, która jako pierwsza zdecydowała się na naukę butelkowania wina (kosztowała 28 zł).

- Do tej pory był w domu problem, duża butla jest bardzo ciężka i trudno się z niej nalewa wino. Chciałam więc rozlać wszystko do mniejszych butelek, ale własnoręczne korkowanie jest uciążliwe. Zawsze potem bolą mnie dłonie. Dzisiaj w Ochli mogłam skorzystać ze specjalnej profesjonalnej korkownicy - cieszy się pani Maria.

Każdy chętny mógł samodzielnie zabutelkować wino i wtedy stawał się jego właścicielem. Na początku trzeba było wybrać odpowiednią butelkę, następnie zdecydować się na rodzaj wina (do wyboru: białe, czerwone, różowe), no i oczywiście - napełnić nim butelkę. Jeszcze tylko korek, specjalna okolicznościowa etykieta i gotowe!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska