Woda jest jedynym napojem, który naprawdę gasi pragnienie. Najlepsza jest mineralna, a konkretniej wysokozmineralizowana. W Polsce wytwarza się kilkaset wód butelkowanych, z tego tylko około 30 prawdziwych wód mineralnych oraz kilka wzbogaconych w składniki mineralne. Którą wybrać? Specjaliści twierdzą, że wodę powinniśmy dobrać do potrzeb własnego organizmu. Wtedy uzupełnimy braki tych składników mineralnych, których najbardziej potrzebujemy. Korzystnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie.
Na upały: magnez i sód
Wybierając w sklepie wodę dla siebie czytajmy etykiety na butelkach. Woda mineralna to taka, która ma w jednym litrze co najmniej 1.000 mg składników mineralnych. Te, które mają mniej są pseudomineralne.
Najważniejszym biopierwiastkiem jest magnez. Potrzeba nam go dziennie około 300 mg, a każdemu z nas go brakuje. Dlatego aby uzupełniać wodą potrzeby organizmu na ten składnik mineralny, powinno go być co najmniej 50 mg w jednym litrze. Warto zwrócić uwagę na magnez zwłaszcza latem, kiedy bardzo się pocimy: jako składnik elektrolitów w naszych komórkach, musi być ciągle uzupełniany, aby nie zostały zachwiane procesy regulacyjne funkcjonowania naszego organizmu.
Latem wraz z potem tracimy także sód. Ubytek ten powinniśmy uzupełniać wodą zawierającą większe ilości sodu, nawet do 1.000 mg. W upale jemy mniej stałych produktów, zwłaszcza wędlin zawierających duże ilości soli i ten ubytek powinniśmy uzupełniać wodą. Ubytek soli w organizmie bardzo go osłabia, a w skrajnych przypadkach powoduje omdlenia. Bardzo niekorzystne jest picie w takich przypadkach zwykłej wody, bo wypłukuje ona sole mineralne z organizmu i zamiast pomagać szkodzi nam.
Na nadkwasoty i przeciwko osteoporozie
Ważnym składnikiem mineralnym, który możemy uzupełniać wodą, jest wapń. Czy zimą, czy latem potrzeba nam go dziennie od 800 do 1.200 mg, a w niektórych przypadkach nawet więcej. Dlatego powinniśmy pić wody mineralne zawierające go co najmniej 150 mg w jednym litrze. Może go być oczywiście i więcej, bo odkłada się on w naszych kościach i wzmacnia je zapobiegając osteoporozie. Wody zawierające sole wapnia, zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych.
W wodach mineralnych znajdują się także wodorowęglany. Maja one wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Ich działanie fizjologiczne rozpoczyna się, gdy jest ich co najmniej 600 mg w jednym litrze wody. Powyżej tej ilości korzystne są dla osób cierpiących na nadkwasotę.
Z gazem i owszem
Nie powinniśmy też wystrzegać się picia wody gazowanej. Niema żadnych innych przeciwwskazań zdrowotnych w piciu wody gazowanej z wyjątkiem choroby wrzodowej żołądka i choroby strun głosowych. Dwutlenek węgla poprawia smak wody, poprzez oddziaływanie na kubki smakowe w jamie ustnej, stwarzając wrażenie orzeźwiającego działania wody. Poza tym w wodzie gazowanej bakterie nie namnażają się tak szybko jak w wodzie niegazowanej. Wybór wody powinien zależeć zatem od naszych preferencji smakowych.
Uwaga! W upały powinniśmy pić co najmniej 2 litry płynów w tym najwięcej wody mineralnej z odpowiednią ilością składników mineralnych. Picie zwykłej wody rozrzedza elektrolity w komórkach i mięśniach organizmu, co zaburza jego funkcjonowanie, osłabia go i pogarsza nasze samopoczucie.
(Przy pisaniu artykułu korzystałam ze strony www.wodadlazdrowia.pl. A w szczególności z artykułu "Co pić aby zdrowym być? Oto jest pytanie" autorstwa Tadeusza Wojtaszka.)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?