Polędwiczki
Świętokrzyski Gulasz na ostro:
Składniki:
1 kg wołowiny
1 papryka czerwona
30 dkg fasoli zielonej (szparagowej)
30 dkg fasoli czerwonej ( fasola korczyńska)
30 dkg pieczarek
30 dkg marchewki
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oliwa do smażenia
Wykonanie: :
Wołowinę kroimy w kostkę, wysmażamy ją w garnku dolewając oliwy. Do wysmażonego mięsa dodajemy pozostałe składniki pokrojone w kostkę podlewamy wodą gotując dotąd aż warzywa będą miękkie. Tak gotowy gulasz doprawiamy do smaku i zaciągamy mąką.
Polędwiczki Ponidziańskie
Składniki:
Polędwiczki wieprzowe, cebula, zioła prowansalskie, oliwa, sól, pieprz
Wykonanie:
Polędwiczki wieprzowe podsmażyć na oliwie, cebule zblanszować. Wymieszać razem grzyby i cebulę przyprawić ziołami prowansalskimi, sól i pieprz do smaku
Potrawy te wpisane są na listę Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Świętokrzyskiego, wszystkie składniki do przygotowania pochodzą z regionu Ponidzia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?