Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Placki z farszem. Przepis Moniki Stępień ze Szprotawy

Redakcja
Fot. Monika Stępień
Placki z farszem proponuje Monika Stępień ze Szprotawy. To propozycja Czytelniczki na szybkie danie.

Pani Monika już przysyłała nam przepisy. Teraz proponuje placki, które robi, gdy chce wykorzystać różne pozostałości z posiłków z poprzednich dni.

Zapraszamy do kuchnia "Gazety Lubuskiej", która powstaje dzięki Czytelnikom. Prosimy o Wasze przepisy i porady kulinarne. Nadsyłajcie je na [email protected]
Zamieścimy je na naszej stronie internetowej.

Placki Moniki

Składniki: 1 kg ziemniaków, 80 dag mąki pszennej, 3 jajka, sól, dowolny farsz.

Przygotowanie: farsz przygotowujemy wedle uznania i tego co nam zostało w kuchni. Najczęściej mój farsz składa się z mięska zdjętego z kości z rosołku (mięsko oczywiście zmielone), do tego ugotowana i zmielona kapusta kiszona, mogą też być pieczarki (ja ścieram je na grubych oczkach tarki i podsmażam z cebulą). Wszystkie składniki farszu mieszam i doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.

Teraz czas na placki. Ugotowane ziemniaki mieszam z mąką i 3 jajkami (wychodzi ciasto kopytkowe). Odrywam kawałek ciasta, robię kulkę i spłaszczam ją, na spłaszczone ciasto nakładam farsz, formuję placek i smażę go na oleju z obu stron. Placki można jeść same, można oblać je ketchupem, sosem pomidorowym lub czosnkowym. Danie szybkie, proste i tanie. Polecam. Smacznego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska