Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Placki ziemniaczane. Przepis tradycyjny i dla koneserów chrupiących placków. Jakie ziemniaki są najlepsze do tej potrawy?

red.
Aby placki ziemniaczane się udały, najlepiej użyć odmiany ziemniaków o dużej zawartości skrobi
Aby placki ziemniaczane się udały, najlepiej użyć odmiany ziemniaków o dużej zawartości skrobi pixabay.com
Placki ziemniaczane to proste danie pod warunkiem, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Podajemy przepis na tradycyjne placki, ale też zachęcamy do eksperymentowania. Wystarczy dodać nietypowy składnik, aby były bardziej chrupiące.

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia.

Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gęste sito ustawić na misce, przełożyć na nie ziemniaczaną masę i lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z jajkami i mąką.
Odlać ostrożnie wodę, która została po odciśnięciu masy. Osadzoną na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron.

Trwa głosowanie...

Jakie placki ziemniaczane lubisz najbardziej?

Co zrobić, aby placki ziemniaczane były chrupiące?

Jeżeli jesteś wielbicielem chrupiących placków ziemniaczanych, możesz mąkę pszenną zastąpić mąką z ciecierzycy.

Mąka z ciecierzycy ma dwa razy więcej białka niż mąka pszenna. Jest także bogatsza w witaminy, minerały i błonnik. Nie zawiera glutenu.


Polecamy także:
Nacinane pieczone ziemniaki wg Anny Starmach

Wideo: Dzień Dobry TVN

Podstawowym składnikiem placków ziemniaczanych są ziemniaki. Warto jednak wybrać odpowiednią odmianę, aby być pewnym kulinarnego sukcesu.

Jakie odmiany ziemniaków najlepiej nadają się na placki ziemniaczane

Na placki ziemniaczane najlepiej nadają się ziemniaki zawierające dużo skrobi. Najlepiej wybrać ziemniaki typu B, odmian:

  • Irga,
  • Flaming
  • Orlik
  • Sante

lub typu C:

  • Bryza
  • Gracja
  • Ibis
  • Tajfun
  • Gustaw.

Uwaga. Nigdy nie rób placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków. Mają one zbyt dużo wody.

Zobacz wideo: Dlaczego warto jeść ziemniaki? Z ich dobrodziejstw możemy korzystać cały rok

wideo: Agencja TVN

Polecamy także sprawdzone przepisy na łatwe i pyszne ciasta:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska