Przepis na placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 cebule
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia.
Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gęste sito ustawić na misce, przełożyć na nie ziemniaczaną masę i lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z jajkami i mąką.
Odlać ostrożnie wodę, która została po odciśnięciu masy. Osadzoną na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron.
Co zrobić, aby placki ziemniaczane były chrupiące?
Jeżeli jesteś wielbicielem chrupiących placków ziemniaczanych, możesz mąkę pszenną zastąpić mąką z ciecierzycy.
Mąka z ciecierzycy ma dwa razy więcej białka niż mąka pszenna. Jest także bogatsza w witaminy, minerały i błonnik. Nie zawiera glutenu.
Polecamy także: Nacinane pieczone ziemniaki wg Anny Starmach
Wideo: Dzień Dobry TVN
Podstawowym składnikiem placków ziemniaczanych są ziemniaki. Warto jednak wybrać odpowiednią odmianę, aby być pewnym kulinarnego sukcesu.
Jakie odmiany ziemniaków najlepiej nadają się na placki ziemniaczane
Na placki ziemniaczane najlepiej nadają się ziemniaki zawierające dużo skrobi. Najlepiej wybrać ziemniaki typu B, odmian:
- Irga,
- Flaming
- Orlik
- Sante
lub typu C:
- Bryza
- Gracja
- Ibis
- Tajfun
- Gustaw.
Uwaga. Nigdy nie rób placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków. Mają one zbyt dużo wody.
Zobacz wideo: Dlaczego warto jeść ziemniaki? Z ich dobrodziejstw możemy korzystać cały rok
wideo: Agencja TVN
Polecamy także sprawdzone przepisy na łatwe i pyszne ciasta:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?