Po chlebie i winie nas poznają

TATIANA MIKUŁKO 0 68 324 88 19 tmikulko@gazetalubuska.pl
Bochen starowiejski z piekarni "Bukowianka” Władysławy Gizy (na zdjęciu z prawej) z Bukowiny Bobrzańskiej i wino gronowe z Winnicy "Kinga” Kingi i Roberta Koziarskich z Winnicy "Kinga” ze Starej Wsi pod Nową Solą - zostaną wpisane na ogólnopolską listę produktów tradycyjnych!
Bochen starowiejski z piekarni "Bukowianka” Władysławy Gizy (na zdjęciu z prawej) z Bukowiny Bobrzańskiej i wino gronowe z Winnicy "Kinga” Kingi i Roberta Koziarskich z Winnicy "Kinga” ze Starej Wsi pod Nową Solą - zostaną wpisane na ogólnopolską listę produktów tradycyjnych! zdjęcia Bartłomiej Kudowicz
Bochen starowiejski z Bukowiny Bobrzańskiej i wino gronowe z Winnicy "Kinga" zostaną wpisane na ogólnopolską listę produktów tradycyjnych.

- Muszę tylko dosłać zdjęcie ojca, jak na początku lat 70. robił chleb, by udowodnić, że bochen był na naszych terenach pieczony od 25 lat i zostanę wpisany na listę produktów tradycyjnych. Będę pierwszy w Lubuskiem! - chwali się Władysław Giza, właściciel piekarni Bukowianka z Bukowiny Bobrzańskiej.
Tuż za nim mają szanse znaleźć się Kinga i Robert Koziarscy z Winnicy ,,Kinga" ze Starej Wsi pod Nową Solą. Wniosek o rejestrację ich wina gronowego (białego, różowego i czerwonego) jako produktu tradycyjnego leży już w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. - Pracy było sporo przy wypełnianiu wniosku. Przede wszystkim trzeba było udowodnić, że wino od kilkudziesięciu lat jest obecne w tym regionie. By to zrobić, wertowaliśmy starą literaturę, szukaliśmy starych zdjęć - opowiada pani Kinga.
Chleba i wina spróbować można było w piątek w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Kalsku podczas konferencji na temat produktu regionalnego i tradycyjnego. Sekretem wyśmienitego smaku tych produktów jest to, że powstają w sposób naturalny. Chleb urabiany jest ręcznie na rozczynie, który leżakuje dobę. Piecze się go z dodatkiem ziemniaków, kopru i miodu w piecu chlebowym na liściu kapusty lub chrzanu. Wino powstaje z winogron. Nie dodaje się do niego żadnych polepszaczy ani składników przyspieszających fermentację. Oba produkty są już utytułowane.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3