Po chlebie i winie nas poznają

TATIANA MIKUŁKO 0 68 324 88 19 [email protected]
Bochen starowiejski z piekarni "Bukowianka” Władysławy Gizy (na zdjęciu z prawej) z Bukowiny Bobrzańskiej i wino gronowe z Winnicy "Kinga” Kingi i Roberta Koziarskich z Winnicy "Kinga” ze Starej Wsi pod Nową Solą - zostaną wpisane na ogólnopolską listę produktów tradycyjnych!
Bochen starowiejski z piekarni "Bukowianka” Władysławy Gizy (na zdjęciu z prawej) z Bukowiny Bobrzańskiej i wino gronowe z Winnicy "Kinga” Kingi i Roberta Koziarskich z Winnicy "Kinga” ze Starej Wsi pod Nową Solą - zostaną wpisane na ogólnopolską listę produktów tradycyjnych! zdjęcia Bartłomiej Kudowicz
Udostępnij:
Bochen starowiejski z Bukowiny Bobrzańskiej i wino gronowe z Winnicy "Kinga" zostaną wpisane na ogólnopolską listę produktów tradycyjnych.

- Muszę tylko dosłać zdjęcie ojca, jak na początku lat 70. robił chleb, by udowodnić, że bochen był na naszych terenach pieczony od 25 lat i zostanę wpisany na listę produktów tradycyjnych. Będę pierwszy w Lubuskiem! - chwali się Władysław Giza, właściciel piekarni Bukowianka z Bukowiny Bobrzańskiej.
Tuż za nim mają szanse znaleźć się Kinga i Robert Koziarscy z Winnicy ,,Kinga" ze Starej Wsi pod Nową Solą. Wniosek o rejestrację ich wina gronowego (białego, różowego i czerwonego) jako produktu tradycyjnego leży już w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. - Pracy było sporo przy wypełnianiu wniosku. Przede wszystkim trzeba było udowodnić, że wino od kilkudziesięciu lat jest obecne w tym regionie. By to zrobić, wertowaliśmy starą literaturę, szukaliśmy starych zdjęć - opowiada pani Kinga.
Chleba i wina spróbować można było w piątek w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Kalsku podczas konferencji na temat produktu regionalnego i tradycyjnego. Sekretem wyśmienitego smaku tych produktów jest to, że powstają w sposób naturalny. Chleb urabiany jest ręcznie na rozczynie, który leżakuje dobę. Piecze się go z dodatkiem ziemniaków, kopru i miodu w piecu chlebowym na liściu kapusty lub chrzanu. Wino powstaje z winogron. Nie dodaje się do niego żadnych polepszaczy ani składników przyspieszających fermentację. Oba produkty są już utytułowane.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie