Niebawem pojawią się winniczki jako przysmak!
- Tematem pierwszego spotkania jest kuchnia śródziemnomorska - mówi prowadzący kurs Jakub Wajsberg, szef kuchni w kawiarni Delicjusz istniejącej w zborze (po praktyce we frankfurckim Sheratonie). - Bifteki, drobiowe suvlaki czy sałatkę grecką można przyrządzić z produktów, które są dostępne w większości sklepów. W czasie deseru można zabłysnąć podając banana w sezamie z miodem, podlewanego białym, wytrawnym winem.
Kolejne zajęcia kulinarne odbędą się pod hasłem "Dary Natury". W programie przygotowanie wyśmienitych dań z grzybów, rodzimych warzyw i… ślimaka winniczka!
- Niewiele osób wie, że winniczek ma bardzo czyste mięso - tłumaczy kucharz. - Poznali się na nim Francuzi i wykupują go od nas w ogromnych partiach. A dobrze przyrządzony ślimak jest naprawdę pyszny.
Warsztaty kucharskie będą się odbywać w ramach Uniwersytetu Trzeciego Wieku, ale są otwarte dla każdego mającego jakiekolwiek zainteresowanie kuchnią.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?