Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Po takim kursie, jak w Sulechowie, można zabłysnąć na niejednym przyjęciu

(ac)
- Obok dobrego przyrządzenia potraw duże znaczenia ma także otoczenie i atmosfera - mówią kucharz Jakub Wajsberg i jego pomocnica Magdalena Drobig. - Dlatego trzeba zadbać o wystrój sali, sposób podania jedzenia i przede wszystkim o dobre towarzystwo...
- Obok dobrego przyrządzenia potraw duże znaczenia ma także otoczenie i atmosfera - mówią kucharz Jakub Wajsberg i jego pomocnica Magdalena Drobig. - Dlatego trzeba zadbać o wystrój sali, sposób podania jedzenia i przede wszystkim o dobre towarzystwo... fot. Mariusz Kapała
W domu kultury odbyły się pierwsze zajęcia z cyklu otwartych warsztatów kucharskich. Na uczestników czekają nie lada wyzwania. Ale warto wziąć udział w tej zabawie i nauce zarazem. Spotkania co miesiąc.

Niebawem pojawią się winniczki jako przysmak!

- Tematem pierwszego spotkania jest kuchnia śródziemnomorska - mówi prowadzący kurs Jakub Wajsberg, szef kuchni w kawiarni Delicjusz istniejącej w zborze (po praktyce we frankfurckim Sheratonie). - Bifteki, drobiowe suvlaki czy sałatkę grecką można przyrządzić z produktów, które są dostępne w większości sklepów. W czasie deseru można zabłysnąć podając banana w sezamie z miodem, podlewanego białym, wytrawnym winem.

Kolejne zajęcia kulinarne odbędą się pod hasłem "Dary Natury". W programie przygotowanie wyśmienitych dań z grzybów, rodzimych warzyw i… ślimaka winniczka!

- Niewiele osób wie, że winniczek ma bardzo czyste mięso - tłumaczy kucharz. - Poznali się na nim Francuzi i wykupują go od nas w ogromnych partiach. A dobrze przyrządzony ślimak jest naprawdę pyszny.

Warsztaty kucharskie będą się odbywać w ramach Uniwersytetu Trzeciego Wieku, ale są otwarte dla każdego mającego jakiekolwiek zainteresowanie kuchnią.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska