Jedyny na Dolnym Śląsku cukiernik, który ma certyfikat poznańskiego cechu na wypiek rogali marcińskich.
Takie rogale z białym makiem, bakaliami, w półfrancuskim cieście, wychodzą z jego pieców już od kilku dni. A przygotowuje je na święto Marcina, które przypada 11 listopada. Właśnie w tym dniu powinniśmy się raczyć tymi specjałami. Tradycja pochodzi z Poznania. Jakiś czas temu "zarazili" się nią mieszkańcy naszego regionu. Zajadają się smakołykami z białym makiem.
Marcina przypada akurat jutro, w święto narodowe. Jest to dzień wolny od pracy. W zeszłym roku wszystkie sklepy były zamknięte, ale Meryk otworzył cukiernię i sprzedawał swoje certyfikowane rogale. Chociaż pogoda nie dopisała, było zimno i mgliście, to ludzie stali w długiej kolejce po jego specyfiki. W tym roku też czeka na klientów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?