Po tym poznasz, że karp jest świeży

Oprac. (maw)
Zdrowy karp nie może być poobijany ani mieć plam, wklęśnięć i uszkodzeń na skórze.
Zdrowy karp nie może być poobijany ani mieć plam, wklęśnięć i uszkodzeń na skórze. Mariusz Kapała
Kształt, kolor skóry, skrzeli i oczu - na to zwracajmy uwagę, kupując królewską rybę na wigilijny stół. Warto też kierować się węchem.

Kolacja wigilijna bez karpia? Trudno to sobie wyobrazić. Sposobów na jego przyrządzanie jest mnóstwo. Ale żeby potrawa była smaczna, trzeba wybrać dobrą rybę. Jak to zrobić?

- Świeżo złowiony karp powinien mieć krągły brzuch i naturalny kolor. Warto zwrócić uwagę na warunki, w których trzymana jest żywa ryba, a także na jej oczy i skrzela - podpowiada wędkarz Remigiusz Kopiej. - Zdrowy karp nie może być poobijany ani mieć plam, wklęśnięć i uszkodzeń na skórze. W wodzie powinien przyjmować naturalną, pionową pozycję. Jeśli kupujemy go w całości, kolor skrzeli powinien być ciemnoczerwony, nie blady; a oczy szkliste, wyraźne i wypukłe - mętne powinny wzbudzić nasz niepokój. Co więcej, skrzela i łuski muszą być lśniące i dobrze przylegać do tuszy ryby.

- Przy mniejszych okazach, ważących około kilograma, należy bardziej uważać na ości. Z kolei większe ryby łatwiej się filetuje - dodaje szef kuchni Robert Muzyczka. - Niezależnie od wielkości, żywy karp, którego kupujemy, powinien pływać spokojnie, w wodzie bez piany.

Świeżość ryby można też ocenić na węch - jej zapach nie powinien być nieprzyjemny. - Warto jednak dodać, że karp pachnący mułem nie jest zły, ponieważ to charakterystyczne dla ryb słodkowodnych, pochodzących ze stawów hodowlanych. Zapach ten można zniwelować, soląc i pokrapiając rybę cytryną bądź obkładając ją cebulą - dodaje Muzyczka.

Karpia przed przyrządzeniem warto wyczyścić dzień wcześniej, a nie tuż przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy. - Nie należy również przesadzić z przyprawami, bo zdominują one smak mięsa - zaznacza szef kuchni.

Przeczytaj też: Świąteczny karp przemówił!

Nieruchomości z Twojego regionu

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie