Podatek od mięsa; Kto stoi za tym pomysłem?
Koalicja TAPP (The True Animal Protein Price Coalition), w skład której wchodzą organizacje zajmujące się kwestiami zdrowia, rolnictwa, żywności i ekologii oraz firmy promujące weganizm, nawołuje do wprowadzenia "podatku mięsnego" w całej Unii Europejskiej. Już w środę (5 lutego) ma zostać przedstawiony raport o kosztach środowiskowych i społecznych wynikających z przemysłowej produkcji mięsa, w tym emisji CO2. Tego samego dnia posłowie Parlamentu Europejskiego debatować będą nad możliwością wprowadzenia opłaty od mięsa.
Zdaniem przedstawicieli TAPP, cena mięsa jest utrzymywana na zbyt niskim poziomie, a to źle wpływa na zdrowie obywateli. Dzięki ograniczeniu spożycia mięsa można zaoszczędzić miliardy euro, obniżając koszty opieki zdrowotnej.
Podatek od mięsa: Kto ma na tym zyskać?
Debata w Parlamencie Europejskim nie zakończy się głosowaniem, ale może być dużym krokiem do wprowadzenia podatku od mięsa w UE. Pomysłodawcy przekonują, że branża mięsna powinna ponosić koszty negatywnego wpływu na planetę.
Według szacunkowych obliczeń autorów pomysłu, podatek od mięsa może przynosić państwom Wspólnoty ponad 30 mld euro rocznie. A wpływy z tego tytułu miałyby:
- trafić m.in. do rolników, którzy mieliby inwestować pieniądze w bardziej zrównoważone rozwiązania,
- pomóc obniżyć podatek VAT na warzywa i owoce,
- zapewnić wsparcie finansowe gospodarstwom domowym o niskich dochodach,
- wesprzeć kraje rozwijające się w dostosowywaniu się do zmian klimatu
- pomóc w ochronie lasów i różnorodności biologicznej.
Podatek od mięsa: Kiedy może zostać wprowadzony?
Wprowadzenie podatku od mięsa określone zostało przez pomysłodawców (Koalicję TAPP) mianem "propozycji sprawiedliwego ustalania cen mięsa". Specjalna opłata środowiskowa, zgodnie z założeniami inicjatorów, miałaby mieć zastosowanie do państw członkowskich od 2022 r.
Według szacunkowych obliczeń, po wprowadzeniu podatku od mięsa spowodowałby wzrost cen do 2030 r.:
- wołowiny i cielęciny o około 47eurocentów za 100 g (ok. 20 zł za kilogram),
- wieprzowiny o 36 eurocentów za 100 g (ok. 15 zł za kilogram),
- drobiu o 17 eurocentów za 100 g (ok. 7 zł za kilogram).
- Stawka opłaty stopniowo miałaby wzrastać od 10 proc. kosztów zewnętrznych w 2021 r. do pełnego pokrycia do 2030 r. do czasu uwzględnienia wszystkich kosztów środowiskowych w cenach - czytamy w komunikacie ProVeg International.
Zobacz też: 5 mitów na temat mięsa
Jak zyski z podatku od mięsa miałby być podzielone?
Koalicja TAPP doradza, aby dochody zostały wykorzystane w następujących proporcjach:
- 31-46 proc. dla rolników
- 22-36 proc. na niższe stawki VAT na warzywa i owoce oraz dotacje konsumenckie,
- 19 proc. na rzecz gospodarstw domowych o niskich dochodach
- 12 proc. na wsparcie dla krajów rozwijających się w celu podwojenia rezerwatów przyrody/leśnictwa, ograniczenia emisji gazów cieplarnianych i dostosowania się do zmian klimatu.
Według raportu TAPP tzw. uczciwe ceny mięsa w Europie, mogą doprowadzić do zmniejszenia emisji CO2 nawet o 120 milionów ton rocznie. Odpowiada to całkowitej emisji CO2 z czterech państw członkowskich UE: Irlandii, Danii, Słowacji i Estonii, oraz prawie 3 proc. wszystkich emisji gazów cieplarnianych w UE.
Koalicja TAPP (True Animal Protein Price Coalitie)
Koalicja TAPP powstała w 2018 r. w Holandii, a od czerwca 2019 r. działa jako fundacja non-profit. Na stronie internetowej TAPP wymienieni są tacy partnerzy jak Friends of the Earth, Animal Coalition, Climate Neutral Group, czy Proveg Netherlands.
źródło: biznesinfo.pl, wiadomoscihandlowe.pl
Mięso z probówki naszą przyszłością?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?