Według szacunkowych obliczeń, po wprowadzeniu podatku od mięsa spowodowałby wzrost cen wołowiny i cielęciny o około 47eurocentów za 100 g (ok. 20 zł za kilogram), wieprzowiny o 36 eurocentów za 100 g (ok. 15 zł za kilogram), drobiu o 17 eurocentów za 100 g (ok. 7 zł za kilogram), do 2030 r.
Zdaniem przedstawicieli TAPP, cena mięsa jest utrzymywana na zbyt niskim poziomie, a to źle wpływa na zdrowie obywateli. Dzięki ograniczeniu spożycia mięsa można zaoszczędzić miliardy euro, obniżając koszty opieki zdrowotnej.
Zdaniem przedstawicieli TAPP, cena mięsa jest utrzymywana na zbyt niskim poziomie, a to źle wpływa na zdrowie obywateli. Dzięki ograniczeniu spożycia mięsa można zaoszczędzić miliardy euro, obniżając koszty opieki zdrowotnej.
Wprowadzenie podatku od mięsa określone zostało przez pomysłodawców (Koalicję TAPP) mianem "propozycji sprawiedliwego ustalania cen mięsa". Specjalna opłata środowiskowa, zgodnie z założeniami inicjatorów, miałaby mieć zastosowanie do państw członkowskich od 2022 r.