MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pokrój mięso i uduś pod przykryciem. Niezastąpiony przepis na schab w sosie własnym. Zrobisz go na jednej patelni

Anna Daniluk
Domowy schab w sosie własnym z cebulą i czosnkiem to sposób na jednogarnkowy obiad.
Domowy schab w sosie własnym z cebulą i czosnkiem to sposób na jednogarnkowy obiad. freepik.com/mrsiraphol/zdjęcie ilustracyjne
Soczysty schab w sosie własnym to klasyczne danie kuchni polskiej. Często przygotowywały go nasze mamy i babcie. Możesz podawać go w dzień powszedni lub na wyjątkowe okazje. Dzięki aromatycznym przyprawom zrobisz danie, które usatysfakcjonuje od pierwszego kęsa. Poznaj przepis na apetyczną wieprzowinę w sosie własnym.

W skrócie:

Mięciutki schab w sosie własnym to prawdziwy rarytas. Cienko pokrojone plastry wieprzowiny duszę w sosie z cebulą i czosnkiem. To wyśmienite danie jednogarnkowe, z którym poradzą sobie nawet kulinarni debiutanci. Można powiedzieć, że to mięso niemal samo się robi. Jednak uzbrój się w cierpliwość, gdyż będzie się dusić w garnku nawet przez godzinę. Poznaj przepis na apetyczny schab duszony z cebulą w sosie własnym dla całej rodziny.

Schab w sosie własnym – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.

Czas przygotowania: 1,5 godziny.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości,

  • 2 cebule,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 2 liście laurowe,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,

  • 500 ml bulionu warzywnego,

  • 100 ml śmietany 30 procent,

  • 2 łyżki mąki,

  • 2 łyżki oleju,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 1 łyżka musztardy np.: diżońskiej.

Jak zrobić schab w sosie własnym?

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój schab na plastry o grubości około 1,5 cm.

  2. Każdy plaster wieprzowiny lekko rozbij tłuczkiem, aby było dobrze usmażone mięso.

  3. Przypraw plastry wieprzowiny solą, mielonym kminkiem i pieprzem z obu stron.

  4. Na głębszej patelni z grubym dnem rozgrzej olej.

  5. Gdy tłuszcz będzie gorący, dodaj plastry schabu i smaż je z obu stron na złoty kolor na średniej mocy palnika.  

  6. W trakcie nie przypal mięsa, smażenie powinno trwać około 3-4 minut z każdej strony.

  7. Usmażone plastry przełóż na talerz i odstaw na bok. Cebulę pokrój w piórka.

  8. Na tej samej patelni, na której smażyłeś schab, zeszklij poszatkowaną cebulę.

  9. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę.

  10. Następnie dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalej bulionem warzywnym i zagotuj.

  11. Do gotującego się bulionu dodaj usmażone plastry schabu.

  12. Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię pokrywką i duś mięso przez około 45 minut, aż będzie miękkie.

  13. Co jakiś czas sprawdzaj, czy nie trzeba dolać bulionu, aby mięso nie przywierało do patelni.

  14. W miseczce wymieszaj mąkę ze śmietaną, dodając stopniowo trochę gorącego sosu z patelni, aby zahartować śmietanę i uniknąć grudek.

  15. Następnie wlej śmietanę z mąką do patelni i dokładnie wymieszaj.

  16. Gotuj schab w sosie własnym przez 5 minut, aż zgęstnieje.

  17. Na koniec, tuż przed podaniem, dopraw go solą, pieprzem i musztardą, aby nadać mu wyrazistszy smak.

Zachęcam cię też do dodania startych na tarce o grubych oczkach warzyw lub blendowania warzyw z bulionu warzywnego. W obu wersjach warzyw dodatkowo zagęszczą sos i staną się porcją witamin. Niech ten przepis zainspiruje cię do eksperymentowania.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska