W skrócie:
Mięciutki schab w sosie własnym to prawdziwy rarytas. Cienko pokrojone plastry wieprzowiny duszę w sosie z cebulą i czosnkiem. To wyśmienite danie jednogarnkowe, z którym poradzą sobie nawet kulinarni debiutanci. Można powiedzieć, że to mięso niemal samo się robi. Jednak uzbrój się w cierpliwość, gdyż będzie się dusić w garnku nawet przez godzinę. Poznaj przepis na apetyczny schab duszony z cebulą w sosie własnym dla całej rodziny.
Schab w sosie własnym – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 kg schabu wieprzowego bez kości,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki mielonego kminku,
500 ml bulionu warzywnego,
100 ml śmietany 30 procent,
2 łyżki mąki,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka musztardy np.: diżońskiej.
Jak zrobić schab w sosie własnym?
Sposób przygotowania:
Pokrój schab na plastry o grubości około 1,5 cm.
Każdy plaster wieprzowiny lekko rozbij tłuczkiem, aby było dobrze usmażone mięso.
Przypraw plastry wieprzowiny solą, mielonym kminkiem i pieprzem z obu stron.
Na głębszej patelni z grubym dnem rozgrzej olej.
Gdy tłuszcz będzie gorący, dodaj plastry schabu i smaż je z obu stron na złoty kolor na średniej mocy palnika.
W trakcie nie przypal mięsa, smażenie powinno trwać około 3-4 minut z każdej strony.
Usmażone plastry przełóż na talerz i odstaw na bok. Cebulę pokrój w piórka.
Na tej samej patelni, na której smażyłeś schab, zeszklij poszatkowaną cebulę.
Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
Następnie dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalej bulionem warzywnym i zagotuj.
Do gotującego się bulionu dodaj usmażone plastry schabu.
Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię pokrywką i duś mięso przez około 45 minut, aż będzie miękkie.
Co jakiś czas sprawdzaj, czy nie trzeba dolać bulionu, aby mięso nie przywierało do patelni.
W miseczce wymieszaj mąkę ze śmietaną, dodając stopniowo trochę gorącego sosu z patelni, aby zahartować śmietanę i uniknąć grudek.
Następnie wlej śmietanę z mąką do patelni i dokładnie wymieszaj.
Gotuj schab w sosie własnym przez 5 minut, aż zgęstnieje.
Na koniec, tuż przed podaniem, dopraw go solą, pieprzem i musztardą, aby nadać mu wyrazistszy smak.
Zachęcam cię też do dodania startych na tarce o grubych oczkach warzyw lub blendowania warzyw z bulionu warzywnego. W obu wersjach warzyw dodatkowo zagęszczą sos i staną się porcją witamin. Niech ten przepis zainspiruje cię do eksperymentowania.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?