Polacy jedzą za tłusto

(oprac. staw)
W diecie przeciętnego Polaka tłuszcz stanowi około 40 proc. energetycznego zapotrzebowania i ilość ta powinna być zmniejszona o połowę.

Niewłaściwe są też proporcje rodzajów tłuszczów. Według Międzynarodowego Komitetu Ekspertów do spraw Żywienia tłuszcze powinny dostarczać nie więcej niż 30 proc. energii zawartej w pożywieniu i zawierać odpowiednią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

W dietetyce tłuszcze dzieli się na "widoczne" i "niewidoczne". Przez niewidoczne rozumie się te zawarte w produktach żywnościowych nie kojarzonych bezpośrednio z tłuszczem w potocznym rozumieniu tego słowa - np: w słodyczach, wypiekach itp.

Polskie potrawy zawierają bardzo duże ilości tłuszczu, na przykład: w bryzolu z polędwicy 60 proc. energii pochodzi z tłuszczu, w duszonych żeberkach - 80 proc., w surówce z kapusty - 1 proc., w surówce z kapusty z olejem - 55 proc., w truskawkach z bitą śmietaną - 77 proc., w bułce z masłem 52 proc.

Źródło: Państwowa Inspekcja Sanitarna

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie