Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polędwiczka palce lizać

(staw)
Fot. Marta Krawczyk
Dziś polecamy przepis Marty Krawczyk na polędwicę pieczoną z warzywami. To pomysł na ciepłą kolację lub obiad.

Polędwica pieczona z kuskusem

Składniki: 1 polędwica wieprzowa, 1 szklanka kuskus, 1 cukinia żółta (teraz może być zielona, dostaniemy w marketach), 80 g oliwek zielonych, 1 papryka czerwona, 1 pomidor, sok z 1/2 cytryny, oliwa z oliwek, świeża mięta, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, ziarna kolendry.

Przygotowanie: z 1 łyżki oliwy, octu balsamicznego, miodu, 1 łyżeczki sosu sojowego, rozgniecionych ziaren kolendry, soli, pieprzu i papryki zrobić marynatę. Marynatą zalać mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso obsmażyć na patelni i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celcjusza na 30 min. Kuskus posypać kurkumą, zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i zostawić na kilka minut. Cukinie pokroić w plastry, obsmażyć na patelni. Kuskus wymieszać widelcem, dodać cukinie, oliwki, paprykę i pomidor pokrojone w kostkę. Dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę sosu sojowego, sok z cytryny, sól, pieprz, paprykę i posiekaną świeżą miętę. Wymieszać. Podawać z pokrojoną w plastry wieprzowiną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska