Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polędwiczki królicze na danie główne. Konkurs, że palce lizać

(don)
Gościem konkursu był wyśmienity kucharz z Poznania Tomasz Maćkowiak
Gościem konkursu był wyśmienity kucharz z Poznania Tomasz Maćkowiak fot. Dorota Nyk
Czy wiesz co jesz? - to pytanie tradycyjnie, od lat, zadają sobie w Zespole Szkół Ekonomicznych w Głogowie. Dzisiaj trwa tam konkurs pod tym hasłem. Przy okazji bardzo ładnie pachnie.

Gościem konkursu jest bowiem Tomasz Maćkowiak, wyśmienity kucharz z Poznania. Uczestnikom konkursu zrobił prezentację gotowania. Zrobił m.in. filet z tuńczyka i polędwiczki królicze na główne danie.

Do tego mnóstwo warzyw, sałatek, m.in. ratatuille z warzyw, kus kus z suszonymi pomidorami i zielona pietruszką. I jeszcze deser. Same pyszności. Można ich było popróbować.

- Mój brat także jest kucharzem i - można powiedzieć - że swoją drogę życiową wybrałem na nim się wzorując - opowiadał o sobie Tomasz Maćkowiak. - Poszedłem w jego ślady. Brat jest teraz szefem kuchni w pięciogwiazdkowym hotelu w Niemczech. kiedyś pracowaliśmy razem, teraz jesteśmy osobno.

- Najpierw skończyłem zawodówkę kucharską. Miałem to szczęście, że w trakcie nauki praktykowałem w hotelu Merkury w Poznaniu. To była dobra szkoła. Uczeń, który idzie do dobrego mistrza, ma o wiele więcej możliwości niż ten, który trafi na praktyki zawodowe w barze mlecznym. Ja w każdym razie już na praktykach dużo się nauczyłem. Po szkole zostałem jeszcze przez rok w tej kuchni.

- Potem poszedłem do pracy w innym hotelu, gdzie piąłem się zawodowo i zostałem szefem kuchni. W międzyczasie skończyłem technikum, zdałem maturę i poszedłem na studia. Skończyłem hotelarstwo i gastronomię. Zdecydowałem się wyjechać za granicę. Znalazłem pracę w restauracji, w Anglii, bardzo dobrej restauracji, w której stołowali się znani i bogaci ludzie. Tam się bardzo dużo nauczyłem. I wróciłem do Polski, pracuję teraz w Poznaniu. W kucharstwie, tak jak w każdym zawodzie, trzeba mieć pomysły, czerpać inspiracje, śledzić nowe trendy, jeździć na konkursy. Nie można stać w miejscu.

W konkursie "Czy wiesz co jesz?" brało udział 13 dwuosobowych drużyn ze szkól ponadgimnazjalnych i gimnazjów z Głogowa. Trzeba było napisac test o racjonalnym żywieniu, ale też wykazać się umiejętnościami praktycznymi. Na przykład umieć dobrać kieliszki do napojów, potrafić składać serwetki i jeść sałatkę pałeczkami. Było też ubijanie piany i obieranie jabłka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska