Polski kurczak oddawany do uboju waży średnio 2,44 kg. Różnice w UE

Redakcja
pixabay.com
Udostępnij:
Czas średniego chowu naszych brojlerów należy do najdłuższych na Starym Kontynencie. Ponadto, waga polskich kurcząt rzeźnych sprzedawanych do ubojni należy do najwyższych w Europie. Sprawdź także: Ktoś spakował kury w worki i porzucił przy drodze Dane dotyczące wagi i długości chowu brojlerów podała Komisja Europejska.

Jak wypadają brojlery znad Wisły na tle europejskiego drobiu? Nasze ptaki oddawane do ubojni mają średnio 2,44 kg. Wyprzedzają je jedynie te z Hiszpanii (2,66 kg), Cypru (2,64 kg) oraz z Włoszech (2,60 kg). Jeśli chodzi o najlżejsze kurczęta, pochodzą one z Austrii (1,83 kg), Portugalii (1,85 kg), Czecha (1,90 kg) oraz Szwecji (1,91 kg).

 

Średni okres chowu polskiego brojlera wynosi 42 dni. Należy do najdłuższych w Unii Europejskiej.

 

35 dni to przeciętny okres chowu kurcząt w Danii i Czechach. Rekordy padają jednak z niektórych częściach Niemiec. "Tamtejsi producenci oddają brojlery do uboju już po 30 dniach. Średnia waga niemieckiego brojlera jest niższa do polskiej i wynosi 2,11 kg", czytamy w opracowaniu Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

 

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas

Źródło: KE na pods. KIPDiP

Wideo

Materiał oryginalny: Polski kurczak oddawany do uboju waży średnio 2,44 kg. Różnice w UE - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie