Pomysły Czytelników na świąteczne dania

oprac. antocha
fot. DiGiTouch
Skorzystajcie z przepisów Czytelników "Gazety Lubuskiej&". Znajdziecie pomysły na dania z ryb, potrawy wigilijne i ciasta.

ŚLEDZIE GARNIROWANE

Składniki: 50 dag matjasów, 3 dag grzybków marynowanych, 3 daj korniszonów, 3 dag marchwi ugotowanej, 3 dag cebuli, jajko na twardo, 3 łyżki oleju do polania.

Przygotowanie: jeżeli ryba jest za słona trzeba ją dobrze wymoczyć. Złożyć razem dwie połówki śledzia, pokroić na kawałki o szer. 3 cm. Ułożyć je na owalnym lub prostokątnym półmisku. Drobno pokroić wszystkie dodatki i ułożyć dookoła śledzi. Wszystko skropić olejem. Tak podane śledzie wyglądają kolorowo i apetycznie.

PIECZONY KARP FASZEROWANY

Składniki: 1kg karpia, 10 - 15 dag pieczarek, 10 dag tłuszczu do pieczenia, 2 jajka, sól, pieprz, 5 dag masła, 5 dag tartej bułki, pół szklanki śmietany.

Przygotowanie: karpia sprawić, z głowy wyjąć oczy i natrzeć solą. Pieczarki pokroić w paski, udusić na 2 dag tłuszczu z 2 łyżkami wody, soli i pieprzu. Masło utrzeć z 2 żółtkami, wymieszać z uduszonymi pieczarkami, bułką tartą i ubitą pianą, dodać soli i pieprzu. Jamę brzuszną karpia napełnić nadzieniem i zaszyć. Żaroodporny półmisek posmarować tłuszczem, ułożyć na nim rybę, polać z wierzchu stopionym tłuszczem. Piec ok. 40 min., podlewać powstałym sosem. Jeśli sos wyparuje należy uzupełnić wodą. Upieczoną rybę oblać lekko osoloną śmietaną i piec jeszcze 5 minut. Podawać na tym samym półmisku. Możne piec bez śmietany.
Teresa Zadka
z Zielonej Góry

RYBA PO GRECKU

Składniki: 1 kg ryby (filet z mintaja), 3 marchewki, por, pietruszka, korzeń selera, 2-3 duże cebule, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz.

Przygotowanie: zetrzeć marchewkę, por, pietruszkę i seler na tarce o dużych oczkach. Wszystko dusić w niewielkiej ilości wody. Cebule pokroić w plastry i podsmażyć do miękkości na oleju. Dodać ugotowane i odcedzone z wody warzywa. Wszystko podsmażyć na patelni, dodać sól, pieprz, 3 łyżki koncentratu i łyżkę cukru. Ostudzonym farszem przełożyć na przemian usmażoną w kawałkach rybę, pozostawiając farsz na górze.

ŚLEDZIE Z SUSZONYMI GRZYBAMI

Składniki: 05 kg solonych filetów śledziowych, 50 g suszonych prawdziwków, czerwona słodka papryka, cebula, ogórek kiszony, oliwa, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie: śledzie opłukać i podsuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić je. Namoczyć grzyby i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Płu7n pozostawić a grzyby pokroić w paski. Paprykę upiec w piekarniku, obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Ogórek pokroić w plasterki, a cebulę w pół plasterki. W misce układać poszczególne produkty warstwami, zaczynając od śledzia i posypując każdą warstwę pieprzem. Wywar z grzybów wymieszać z oliwą i polać nim sałatkę. Odstawić na 12 godzin. Podawać z pieczywem.

ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI I CYNAMONEM

Składniki: 500g solonych filetów śledziowych, cebula, 1,5 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki miodu, garść rodzynek, olej słonecznikowy.

Przygotowanie: Niewielką ilością ciepłej wody zalać rodzynki i odstawić do namoczenia. Śledzie opłukać, osuszyć i pokroić. Jeżeli śledzie są z byt słone, trzeba je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić ją na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać miód, cynamon i rodzynki, przemieszać, zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Śledzie ułożyć w misce i wyłożyć na nie zawartość patelni. Na wierzch polać niewielka ilość oleju i odstawić do lodówki na 12 godzin. Można podawać z piernikiem, pod warunkiem, że ten nie jest oblany czekoladą.
Edyta Grązka
Obłotne

KARP W GALARECIE

Składniki: pęczek włoszczyzny,1 kg karpia, 2 cebule, 5 łyżeczek żelatyny, 4 ziarna ziela angielskiego, pęczek koperku, pół cytryny, sól, cukier, pieprz.

Przygotowanie: włoszczyznę umyć i obrać. Cebule obrać i wbitą na widelec opiec nad ogniem. Warzywa zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i sól. Gotować przez ok. 1 godzinę. Wywar odcedzić, zachować jednak marchewkę. Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka i dodać do wywaru z warzyw. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Karpia wyjąć, osączyć, usunąć ości. Do foremek układać warstwami - rybę, plasterki ugotowanej marchewki, dekorując każdą warstwę koperkiem. 2 szklanki wywaru rybno - warzywnego przecedzić, a następnie wymieszać z żelatyną. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wystudzić i tężejącą masę wlać do foremek. Chłodzić w lodówce. Potrawę można udekorować gałązkami koperku.

ŚWIĄTECZNA POTRAWA Z PANGI

Składniki: 1 kg ryby pangi, 1 kg pieczarek, 2 cebule, śmietana 30%, 2 łyżki mąki.

Przygotowanie: pangę rozmrozić, skropić sokiem z cytryny a następnie usmażyć. Pieczarki pokroić w średnią kostkę i zmieszać z pokrojoną w piórka cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować sos: śmietanę zmieszać z 2 łyżkami mąki i dobrze wymieszać. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryba, pieczarki z cebulką, sos śmietanowy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut. Podawać na ciepło.

ŚWIĄTECZNE ŚLEDZIE W OLEJU

Składniki: 40 dag płatów śledziowych, olej, 2 cebule, łyżka octu spirytusowego 10 proc., 2 listki laurowe, czarny pieprz (4-5 ziaren), ziele angielskie (4-5 ziaren).

Przygotowanie: śledzie moczyć przez 1-2 godziny w zimnej wodzie, osączyć, pokroić na kawałki lub jak kto woli paski. Cebule cienko pokroić w krążki lub piórka. Dodać pokruszone liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie i ocet. Śledzie przełożyć do szklanego słoja, zalać olejem, tak żeby wszystko było przykryte. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
Monika Grzelczak
z Żar

RYBA ZAPIEKANA

Składniki: 80 dag wybranej wg gustu ryby, 2 duże czerwone cebule, 2 łyżki mąki, łyżka soku z cytryny, 3-4 łyżki oleju, łyżka masła, szklanka śmietany, jajko, po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii i tymianku, natka pietruszki lub koperku, szczypta cukru, pieprz, sól.

Przygotowanie: filety skropić sokiem z cytryny, lekko posypać solą i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Drobno posiekane cebule zeszklić na oleju. Filety obtoczyć w mące, usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć warstwą cebuli, na niej ułożyć filety, oprószyć solą i pieprzem. Śmietanę dokładnie rozkłócić z jajem, dodać zioła, cukier, wymieszać i zalać rybę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Zapieczoną rybę posypać posiekaną zieleniną.

ROLMOPSY Z PAPRYKĄ

Składniki: 1 kg śledzi, kilka cebul, 2-4 owoce papryki czerwonej, olej, ocet, kawałki skórki cytrynowej.

Przygotowanie: śledzie z beczki po wypatroszeniu moczyć 12 godzin, po czym ściągnąć z nich skórę, wyjąc ości i umyć. Na każdym płacie śledzia położyć plaster cebuli i przycięty kawałek czerwonej papryki. Zwinąć płat w rulon, spiąć wykałaczką i ułożyć w słoju, zalać olejem z dodatkiem odrobiny octu. Następnego dnia śledzie są gotowe do jedzenia. Po wyłożeniu na półmisek udekorować kawałeczkami skórki z cytryny.
Zdzisława Fałat
Kostrzyn nad Odrą

ŚLEDZIE W SOSIE

Składniki: 4 sztuki matjasów, czerwona papryka, por, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka keczupu, 2 łyżki rodzynek.

Przygotowanie: dobrze wymoczyć śledzie. Wlać olej na patelnię, dodać posiekaną por i pokrojoną paprykę. Wszystko przyprawić i dusić warzywa aż zmiękną. Następnie dorzucić przecier, keczup i rodzynki. Kiedy sos już ostygnie, dodać do niego pokrojone śledzie.

ŚLEDŹ KRÓLEWSKI

Składniki: 10 solonych filetów, 50 ml oleju, 5 jajek ugotowanych na twardo, sok z połowy cytryny, majonez, czerwona papryka, 10 dag pieczarek konserwowych, szczypiorek.

Przygotowanie: filety wymoczyć w zimnej wodzie ok. 1 godz. Następnie wyjąć je z wody i skropić sokiem z cytryny, zalać olejem i odstawić na godz. Jajka przekroić na pół i każdą z nich owinąć filetem a następnie spiąć wykałaczką. Na półmisek położyć warstwę majonezu, pokrojoną paprykę i ułożyć śledzie z jajkami. Każdą porcję udekorować majonezem, posypać pokrojonymi pieczarkami i szczypiorkiem.
Wanda Grązka
z Głuchowa

RYBNY GULASZ

Składniki: 30 dag filetów z dorsza, sok z cytryny, sól, papryka mielona, 2 cebule, 2 dag boczku, 30 dag kwaszonej kapusty, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany.

Przygotowanie: filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, osolić i posypać papryką. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać kapustę kwaszoną i koncentrat pomidorowy. Podlać winem i dokładnie poddusić. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę rybę i gotować gulasz pod przykryciem. Przed podaniem zaprawić sos śmietaną.

KAPUŚNIACZKI

Składniki: Ciasto: 50 dag mąki, 2 jajka, 4 dag drożdży, 3/4 szklanki mleka, kostka margaryny, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, śmietana. Nadzienie: 40 dag kapusty, kilka suszonych grzybów, łyżka oleju, cebula, jajko, sól, pieprz.

Przygotowanie: z drożdży i mleka zrobić rozczyn, po wyrośnięciu wlać do przesianej mąki, dodać jajko i resztę mleka, gałkę muszkatołową i na końcu rozpuszczoną margarynę. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Kapustę ugotować z grzybami, odcedzić, drobno posiekać. Cebulę drobno pokrojoną usmażyć na oliwie i dodać do kapusty surowe jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pociąć na prostokąty. Każdy prostokąt po umieszczeniu w jego środku wałeczka z nadzienia zawinąć, ułożyć na wysmarowanej blasze. Gdy podrosną, posmarować je śmietaną lub rozbitym jajkiem i upiec na złoty kolor.

RAWIOLKI DO BARSZCZU

Składniki: ciasto, 2 szklanki mąki, jajko, 2/3 szklanki wody, szczypta soli. Nadzienie: 20dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki oleju, żółtko, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz.

Przygotowanie: umyte i oczyszczone pieczarki i cebulę pokroić drobno i usmażyć na oleju. Wystudzić, dodać żółtko, tartą bułkę i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto zagnieść, wyrobić i cienko rozwałkować, po czym kieliszkiem wykrawać małe krążki. Na każdym z nich ułożyć nadzienie wielkości orzecha laskowego, nakryć drugim krążkiem i starannie zlepić brzegi. Gotować kilka minut w osolonej wodzie.

GRZYBY W CIEŚCIE PIWNYM

Składniki: po 200 gram borowików, boczniaków, pieczarek, 2-3jajka, 200gram mąki, 0,5 szklanki piwa, olej do smażenia, delikat do zup Knorr zielony i pieprz do smaku.

Przygotowanie: umyć, oczyścić grzyby i dokładnie odcisnąć od wody. Pół godziny przed smażenie, przygotować ciasto. Wymieszać mąkę, żółtka, pieprz, odrobinę Delikatu i piwo do czasu aż uzyska konsystencję ciasta naleśnikowego. Następnie ubić białka na puszystą pianę, dodać do ciasta i wymieszać. Przygotowane grzyby zanurzać w cieście i smażyć w niewielkim głębokim naczyniu na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać delikat Knorr. Podawać na ciepło.
Barbara Brzezicka
z Iłowej

RURKI BOLOGNESE Z CUKINIĄ

Składniki: 1kg pomidorów lub dwie puszki już obranych i pokrojonych, cebula, marchewka, pół selera, mała cukinia, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, 5 łyżek oleju.

Przygotowanie: sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekany czosnek. Marchew, seler, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. warzywa dodać do czosnku i razem podsmażyć. Następnie dorzucić pokrojoną cukinię i pomidory, dusić ok. 15 min. Wymieszać z posiekanymi ziołami. Rurki ugotować al dente i odcedzić. Na patelni połączyć z sosem i wymieszać. Na talerzu posypać startym serem.
Kornelia Szywała
z Kożuchowa

KWASZONE GRZYBY

Składniki: grzyby jednego gatunku, najsmaczniejsze są podgrzybki, sól.

Przygotowanie: oczyszczone grzyby ułożyć ciasno w słoiku, najlepiej po gołąbkach, posypać solą i zakręcić. Gdy puszczą sok, są gotowe do potraw.

PIEROŻKI Z MAKIEM

Składniki: 0,5 kg mąki, szklanka letniej wody, łyżka oleju, 2 szklanki maku, jajko, 5 dag cukru, 3 łyżki masła, łyżka miodu, bakalie, śmietana, cukier waniliowy.

Przygotowanie: mak sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Przepuścić dwa razy przez maszynkę i dodać jajko, masło, miód, cukier i bakalie. Wszystkie składniki wymieszać. Rozgnieść ciasto, rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. Na każdym położyć łyżeczkę nadzienia a brzegi skleić. Pierogi włożyć do wrzącej osolonej wody. Po wypłynięciu wyjąć i podawać ze śmietaną i cukrem waniliowym.

POSTNA KAPUSTA Z FASOLĄ

Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty, 0,25 kg fasoli jasiek, 5 średnich ziemniaków, dużą cebula, olej, liść laurowy, ziele angielskie, kostka rosołowa, maga, sól, pieprz.

Przygotowanie: namoczyć fasolę, kapustę pokroić tak, żeby nie była zbyt długa. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i wrzucić do kapusty. Całość zalać wodą i gotować z liściem laurowym, zielem angielskim i kostką rosołową, aż ziemniaki będą miękkie. Fasolę gotować w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Gdy zmiękną ziemniaki, rozgnieść je tłuczkiem w kapuście. Dodać fasolę i doprawić do smaku solą, pieprzem i magii. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na gorącym oleju i dodać do kapusty. Całość wymieszać.

Jadwiga Drzewiecka
z Sulechowa

FILETY WIEPRZOWE Z DYNIĄ

Składniki: 50 dag polędwiczek wieprzowych, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 1kg dyni, 3 gałązki tymianku, liść laurowy, cebula, łyżka masła lub margaryny, 250ml rosołu (instant), troche chili w proszku, 15 dag kwaśnej gęstej śmietany, łyżka miodu, łyżka musztardy, 80 dag ziemniaków.

Przygotowanie: mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podsmażyć ze wszystkich stron na łyżce rozgrzanego oleju. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć ok. 15 min. na średnim ogniu. Dynie pokroić na cząstki, obrać i usunąć pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Drobno posiekać tymianek i koperek, a cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na mocno podgrzanym oleju z masłem. Dodać kosteczki dyni, dusić kilka minut na małym ogniu, a następnie podlać rosołem. Przyprawić do smaku solą, chili, tymiankiem i liściem laurowym. Gotować ok. 7 min. na małym ogniu pod przykryciem. Mięso pokroić w plasterki, tłuszcz ze smażenia podlać śmietaną, miodem i musztardą. Do żaroodpornych foremek przełożyć porcję dyni, sosu i mięsa. Obrane ziemniaki pokroić, zetrzeć na tarce i posolone położyć na mięsie. Zapiekać 10 min. w temp. 225 stopni. Podawać na ciepło.

PASZTET TRADYCYJNY

Składniki: Po 25 dag mięsa wołowego bez kości, mięsa wieprzowego, cielęcego, podgardla wieprzowego lub surowego boczku i wątróbek drobiowych, 4 jajka, 2 cebule, 10 dag selera, 2 suszone grzyby, liść laurowy, 6 ziaren ziela angielskiego, starta gałka muszkatołowa, 5 dag słoniny, 2 łyżki bułki tartej, łyżka masła, sól, pieprz.

Przygotowanie: namoczyć grzyby w zimnej wodzie i odsączyć, a seler i cebulę obrać i opłukać. Mięso i podgardle zalać 2 szklankami wody i razem z selerem, cebulami, grzybami, liściem laurowym i zielem angielskim, dusić 25 min. do miękkości. Dodać wątróbki i dusić jeszcze 20 min. Wszystkie składniki wyjąć z wywaru, ostudzić i trzykrotnie zemleć. Wywar schłodzić. Do masy dodać żółtka i skrzepnięty tłuszcz z wywaru. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i starannie wyrobić. Dodać pianę ubitą z jajek i wymieszać. Formę wysmarować masłem, posypać bułka tartą, położyć paski słoniny i napełnić masą do 2/3 wysokości. Pasztet piec ok.1godz. w temperaturze 200 stopni.

FANTAZYJNE ROLADKI

Składniki: 80 dag wieprzowej szynki, 12 dag pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, kminek, pieprz, por, 10 dag mini marchewek, 50ml oleju, 4 jajka, 2 łyżki mąki.

Przygotowanie: mięso dokładnie umyć i rozbić na cienkie płaty. Pieczarki pokroić na drobną kostkę, cebulę posiekać, por pociąć w krążki. Warzywa podsmażyć, jaja wymieszać z solą, pieprzem, kminkiem i posiekanym czosnkiem i zalać je masą grzybową. Smażyć do momentu, aż jajka się zetną i ostudzić. Przygotowany farsz równomiernie rozsmarować na płacie mięsa. Mięso zwinąć w średniej grubości roladę, posypać solą, obwiązać nicią kuchenną i umieścić w brytfannie. Podlać wodą i piec ok. 70 min. w temp. 175 stopni. Co jakiś czas podlewać powstałym wcześniej wywarem i wodą. Gotową pieczeń wyjąć z brytfanki. Do wywaru dodać mąkę, dokładnie wymieszać i zagotować. Powstały sos przetrzeć prze sitko i podawać do rolady.

DELIKATNE GOŁĄBKI Z MIĘSEM

Składniki: 300g mięsa mielonego, cebula, 10 liści białej kapusty, kilka pieczarek, kawałek czerwonej papryki, sól, natka pietruszki, olej, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie: we wrzącej wodzie obgotować prze 3 min. liście kapusty, wyjąć i ostudzić. Ściąć twardy nerw na wierzchu liścia. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju 3 min. Dodać pokrojoną paprykę, sól, pieprz i smażyć jeszcze 2 min. Całość przełożyć do miski, wymieszać z mięsem, posiekaną pietruszką i łyżką koncentratu pomidorowego. farsz podzielić na 8 części, nakładać na liście i zwijać. w garnku położyć 2 liście kapusty, a na nich gołąbki. Podlać wodą i dusić ok. 30 min. Pod koniec dodać koncentrat wymieszany z wodą i śmietaną.

KLOPS W BEKONIE

Składniki: 60dag mięsa mielonego z indyka, 25 dag bekonu lub boczku w plastrach, skórka i sok z cytryny, 2 kromki pieczywa tostowego, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 6 dag tartego parmezanu, 6 dag twarogu, jajko, oliwa, sól, pieprz.

Przygotowanie: pieczywo skropić obficie sokiem z cytryny i nakłuć widelcem. Kiedy namoknie starannie rozdrobnić a igiełki rozmarynu posiekać. W misce wymieszać mięso z indyka z pieczywem tostowym, rozmarynem, boczkiem, jajkiem, parmezanem, twarogiem, skórką z cytryny, solą, pieprzem. Wyrobić z tego masę i umieścić ją na środku arkusza papieru do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi uformować klops i posmarować oliwą. Przenieść z papierem na blachę. Piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Wyjąć z pieca, obłożyć plastrami boczku, ułożyć na blaszce i piec jeszcze 20 min.
Kornelia Szywała
z Kożuchowa

SCHAB ZE ŚLIWKAMI

Składniki: 1,5 kg schabu, 15 dag suszonych śliwek, 2 łyżki smalcu, łyżka vegety, łyżka majeranku.

Przygotowanie: śliwki sparzyć, schab włożyć do gorącej wody na 2 minuty. Osuszone mięso, naciąć wzdłuż na całej długości. W powstałe otwory włożyć śliwki i spiąć. Mięso posypać vegetą, majerankiem i ułożyć w brytfannie. Polać je roztopionym smalcem i obłożyć pozostałymi śliwkami. Piec przez godzinę w temp. 200 stopni. Na początku polać powstałym przy zamaczaniu śliwek sosem. Po ostudzeniu podawać w plastrach.

SCHAB MAURYCY Z PORTO

Składniki: 80 dag schabu, 4 kwaśne jabłka, 2 łyżki oleju, łyżeczka cukru, majeranek, sól, 2-3 łyżki Porto.

Przygotowanie: mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Obrane jabłka pokroić w półksiężyce, posypać cukrem, majerankiem i dodać do mięsa. Wlać pół szklanki wody, 2-3 łyżki Porto i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie, pokroić i obłożyć jabłkami. Polać sosem wytworzonym podczas pieczenia.

ROLADA DROBIOWA

Składniki: kurczak, 2 cienkie parówki, 2 jajka, łyżka mąki, żabek czosnku, majeranek, sól, pieprz, tłuszcz do formy.

Przygotowanie: odfiletować kurczaka tak, aby mięso pozostało w całości (rozpoczynając od nacięcia wzdłuż grzbietu). Rozbić filet tłuczkiem, nadając mu kształt prostokąta i natrzeć go przyprawami. Ubić pianę z białek, dodać żółtka, mąkę, szczyptę soli i delikatnie wymieszać. usmażyć omlet ( aby był zielony, można dodać szczyptę szpinaku). Na filet położyć zimny omlet, wyrównać brzegi i na górę położyć parówkę. Całość zwinąć w roladę. Owinąć folią aluminiową i dusić w niewielkiej ilości wody w piekarniku przez 45 minut. Kroić zimne w niezbyt grube plastry.

SERNIK TYGRYSI

Składniki: 30 dag mąki, 4 dag kakao, 40 dag cukru, sól, łyżeczka proszku do pieczenia, 30 dag masła, 6 jaj, 1 kg gruszek, cukier waniliowy, 1 kg twarogu, sok z cytryny, budyń waniliowy, aromat waniliowy, cukier puder.

Przygotowanie: mąkę wymieszać z 10 dag cukru, jajkiem, kakao, solą i proszkiem dopieczenia. Do całości dodać aromat, 20 dag masła i zagnieść ciasto. Na 30 min. włożyć do lodówki. Na spodzie formy rozwałkować 1/3 ciasta. Pozostałe podzielić na połowę, z czego jedną część rozwałkować. Wyciąć paski i wylepić nimi brzegi, a resztę ciasta włożyć do lodówki. gruszki obrać, pokroić na połówki i wyciąć gniazda nasienne. Gotować 5 minut w syropie z 0,5 litra wody i 10 dag cukru. Osączyć i ułożyć na cieście w blaszce. Ser utrzeć z resztą cukru, cukrem waniliowym, 5 jajkami, budyniem i resztą stopionego masła. Masę serową rozłożyć na owocach. Resztę ciasta rozwałkować, porwać na kawałki i położyć na masie. Piec 1 godz. 10 min. w temp. 200 stopni. Posypać cukrem pudrem.

MAKOWIEC BASI

Składniki: ciasto: 5 dużych jaj, szklanka cukru, 5 łyżek oleju, szklanka mąki, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa makowa: 1,5 szklanki maku, 3 jajka, kostka margaryny, 0,75 szklanki cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, rodzynki, 2 łyżki miodu.

Przygotowanie: z podanych składników na ciasto zrobić i upiec biszkopt. Zimny przekroić wzdłuż na pół. Żeby przygotować masę należy sparzyć mak i zemleć go 2 razy. Dodać aromat, mąkę ziemniaczaną i jajka. Roztopić margarynę i powoli dodawać masę makową, ciągle mieszając. Gorącą masą przekładać biszkopty i na wierzch polać polewą.

MAKOWIEC KRÓLEWSKI

Składniki: ciasto: 25 dag mąki, 15 dag masła, 15 dag cukru, 3 żółtka, skórka otarta z cytryny.
Masa makowa: 30 dag maku, łyżka dżemu śliwkowego, 20 dag cukru, 2-3 białka, po 5 dag rodzynek, orzechów i migdałów, smażona skórka pomarańczowa. Do dekoracji: 4 białka, 0,5 szklanki cukru, opakowanie kisielu cytrynowego.

Przygotowanie: z podanych składników ugnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki. Sparzyć mak i trzy razy skręcić go przez maszynkę. Mak utrzeć z cukrem i dżemem śliwkowym, dodać bakalie i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i ostrożnie połączyć z masą makową. Wyjąć ciasto z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, bezpośrednio do natłuszczonej formy. Równo przykryć warstwę maku i wstawić do gorącego piekarnika - 180 stopni, na 35 min. W tym czasie ubić bardzo sztywną pianę z 4 białek, pod koniec dodać cukier i znów ubijać. Potem dodać kisiel i delikatnie wymieszać. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ozdobić pianą, a następnie włożyć do piekarnika na kolejne 20 -30 min. Jeśli ciasto zarumieni się za mocno, najlepiej przykryć je folią aluminiową.

MRÓWKOWIEC

Składniki: 25 dag margaryny, 6 jaj, 1,5 szklanki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, 0,75 szklanki suchego maku, olejek migdałowy, 2 szklanki mąki pszennej.

Przygotowanie: margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajku i porcji mąki. Ostatnią porcję mąki należy dodać bezpośrednio do pieczenia. Na końcu dorzucić suchy mak o olejek migdałowy. Chwilę nacierać i wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blaszkę. Upiec i po wystudzeni polać polewą.

TANI KEKS

Składniki: 22 dag mąki pszennej, 15 dag cukru pudru, 20 dag margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jaja, 25 dag bakalii.

Przygotowanie: margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i bakaliami, a następnie dodać do utartej masy. Ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i lekko zamieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i piec 40-45 min. w temp. 170 stopni. Udekorować świątecznie.

PIERNIK CIOCI WANDY

Składniki: 40 dag mąki pszennej, 10 dag cukru, 2 łyżki masła, 25 dag miodu, 2 jajka, 0,5 szklanki mleka, łyżeczka sody oczyszczającej, 2 łyżki przyprawy do piernika, 30 dag marmolady do przełożenia ciasta.
Lukier: szklanka cukru, 0,5 szklanki wody, łyżka kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki octu.

Przygotowanie: jajka utrzeć z cukrem, masłem i mąką. Podgrzać miód w rondlu, lekko go zrumienić i wlać do utartej masy. Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody, wlać do ciasta, dodać przyprawę korzenną i mleko. Składniki dobrze wymieszać i odstawić na kilka godzin. formę wysmarować tłuszczem, obsypać mąką i przełożyć do niej ciasto. Piec w ciepłym piekarniku około godziny. Lukier: wodę zagotować z cukrem i gotować pod przykryciem 3 minuty. Zdjąć z ognia, ostudzić do temp. 60 stopni, ucierać aż zbieleje, po czym wlać kawę rozpuszczalną w łyżce gorącej wody. Wszystko dokładnie wymieszać. upieczony i ostudzony piernik przekroić poziomo na pół, przełożyć marmoladą i polać lukrem.

SŁONECZNIK

Składniki: biszkopt: 6 jaj, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatki: puszka skondensowanego słodkiego mleka, 1,5 kostki masła, kostka margaryny, 30 dag ziaren słonecznika, 15 dag cukru, 3 łyżki mleka, herbatniki szkolne, rum, polewa czekoladowa.

Przygotowanie: z podanych składników zrobić i upiec biszkopt. Skondensowane mleko gotować 3 godz. Zimne już mleko połączyć z kostką masła i margaryny. Słonecznik uprażyć z połową kostki masła, 15 dag cukru i 3 łyżkami mleka. Wyłożyć na folię aluminiową i zapiec na złoty kolor. Gorący pokruszyć. gdy słonecznik całkowicie wystygnie, połączyć go z kremem i wyłożyć na biszkopt. Na wierzch ułożyć herbatniki moczone w rumie. Całość polać czekoladą.

CIASTO RÓŻOWE

Składniki: ciasto: 5 jaj, szklanka cukru,2 szklanki mąki, 5 łyżek oleju, mały proszek do pieczenia. Masa: 2 wiśniowe galaretki, 0,4 litra mleka, 2 Śnieżki.

Przygotowanie: żeby przyrządzić ciasto należy ubić całe jaja z cukrem, dodać olej, mąkę i prosze4k do pieczenia. Piec 25 min. w 180 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki. Galaretkę rozpuścić w 0,4 litra wody i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem i stopniowo, powoli dodawać ostudzoną galaretkę. Powstałym kremem przełożyć biszkopty i lekko docisnąć. Schłodzić lekko, a na wierzch posypać cukier puder.

SZYSZKI

Składniki: 25 dag krówek, 25 dag miękkich toffi, kostka margaryny, 2 łyżki kakao, olejek migdałowy, woreczek ryżu preparowanego.

Przygotowanie: cukierki rozgrzać, dodać tłuszcz i dobrze rozgrzać. Odstawić z ognia, żeby masa ostygła. Dodać kakao, olejek, ryż i dobrze wymieszać. Za pomocą dużej łyżki formować szyszki. Ciasteczka muszą dobrze ostygnąć.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3