Pomysły kulinarne Marty Oleksy z Zielonej Góry na obiad, kolację i deser

(oprac. staw)
Makaron ze szpinakiem jest dobrą propozycją na postny posiłek
Makaron ze szpinakiem jest dobrą propozycją na postny posiłek Fot. DiGiTouch
Martę Oleksy z Zielonej Góry nagradzamy książką za nadesłane przepisy i porady. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane pomysły, będziemy je publikować co tydzień.

Wciąż prosimy o pomysły na dania postne, które posłużą nam też do utrzymania lepszej sylwetki, ale już zaczynamy zbierać przepisy kulinarne na Wielkanoc. Jak co roku chcemy Państwu podać je w gazecie przed świętami. Na dania wielkanocne czekamy do 27 marca. Prosimy je przesyłać na adres mailowy: [email protected] lub pocztą tradycyjną: Gazeta Lubuska z dopiskiem "przepisy", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra.

Łosoś w sosie ziołowym z krewetkami

Składniki: 250 ml bulionu (może być z kostki), dwa twarożki z ziołami po 150 g (np. Hochland Almette lub Kanapkowy), ok. 250 g łososia surowego lub wędzonego, ok. 250 g krewetek (lepsze są duże, ale koktajlowe też wystarczą), 1 mała cebula, sok z cytryny, 1 duży ząbek czosnku, ryż, brokuły.

Przygotowanie: łososia pokroić w plasterki i odłożyć razem z krewetkami na talerz, następnie skropić sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Zagotować bulion, a następnie dodać twarożki i mieszać aż do rozpuszczenia. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i na małym ogniu podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać łososia, krewetki i podsmażyć. Na koniec dolać sos ziołowy i gotować ok. 5 min. Podawać z ryżem i gotowanymi brokułami.
Uwaga! Łosoś jest rybą słoną, więc należy uważać, by doprawiając, nie przesolić. Radzę doprawiać na sam koniec gotowania. Jeśli ktoś lubi bardzo gęste sosy, należy wtedy wziąć jeszcze dodatkowo jeden lub dwa twarożki. Jest to potrawa stosunkowo droga ze względu na cenę krewetek i łososia, ale uważam, że godna wypróbowania.

Ryżowy miszmasz

Składniki: 1 opakowanie ryżu, 2 papryki (jakie kto lubi), 1 podwójny filet z kurczaka, dużą śmietanę kremówkę (lub homogenizowaną, ważne aby była gęsta i nie była kwaśna), 2 serki topione (ja zawsze kupuję z ziołami, lub śmietankowe), zioła (do sałatek, kurczaka, prowansalskie, co kto ma w szufladzie), sól i pieprz, kucharek do smaku, puszka kukurydzy 30-40 dag pieczarek, czosnek (w kostce lub świeży - ilość wg uznania, lub nie dodajemy, gdy ktoś nie lubi), 1 cebula, pomidory, natka pietruszki do przystrojenia [można ją też dodać do potrawki, by się nie zmarnowała).

Przygotowanie: ryż gotujemy w osobnym garnku. Ja gotuję na pięć osób, tej potrawki wychodzi bardzo dużo, więc zalecam, olbrzymią patelnię, lub garnek. Do garnka wlewamy odrobinę oliwy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy pokrojonego drobno kurczaka, jak się już podsmaży na biało to dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę i puszkę kukurydzy. Wszystko to ze sobą podsmażamy, aż pieczarki zmiękną. Wrzucamy serki, jak się roztopią to dodajemy śmietanę. Mieszamy by ładnie się połączyło, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem, kucharkiem. Gotujemy tak długo, aż papryka zmięknie i będzie pół chrupka. Ryż powinien się już ugotować, więc
odcedzamy go i wsypujemy cały do garnka. Dokładnie mieszamy, by
wszystko się "skleiło" sosem. Gotowe. Ja podaję to następująco: na środek talerza nakładam potrawkę, dookoła układam pokrojonego w półksiężyce pomidora (1 na osobę wystarczy), na środku potrawki daję łyżkę śmietany i przystrajam ją 3 listkami świeżej natki pietruszki.

Spaghetti ze szpinakiem i mozzarellą

Składniki: szpinak mrożony ok. 400 g, 2 serki mozzarella, krewetki, cytryna, sól, pieprz, vegeta [inne do smaku], makaron, odrobina wody lub mleka, czosnek (dużo), 2-3 łyżki oliwy.

Przygotowanie: szpinak łamiemy na mniejsze kawałki, tak by zmieściły się do małego garnka. Do garnka wlewamy trochę mleka lub wody (by się nie przypalił) i wkładamy szpinak. Czekamy, aż szpinak się rozmrozi. Dodajemy pokrojoną mozzarellę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Doprawiamy do smaku (ja dodaję dużo czosnku, np. 2-3 kostki, lub kilka ząbków świeżego). Krewetki płuczemy, skrapiamy sokiem z cytryny. Czosnek bardzo drobno kroimy lub wyciskamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i krewetki. Smażymy na złoty kolor. Smacznego!
Jak podawać? Podawać na ciepło oczywiście z makaronem spaghetti, posypać krewetkami. Nada się także każdy inny grubszy makaron (wstążki, kokardki, świderki - co kto woli), jeśli ktoś nie lubi bawienia się z długim makaronem.
Uwagi: zamiast mozzarelli można serwować szpinak ze śmietaną lub serkami śmietankowymi topionymi. Krewetki też każdy może przyrządzić według własnego uznania. Można z nich też całkiem zrezygnować. Wtedy koszt potrawy znacznie się zmniejszy. By szpinak dobrze smakował, należy go dobrze przyprawić. Ja rezygnuję z soli, wolę vegetę i pieprz, ale
przyprawiać można czym kto woli.

Ciasto z cukini

Składniki: 3 jajka, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 i 1/4 szklanki mąki, 2 szklanki startej cukini, 3 łyżki kakao, 1 op. cukru waniliowego, 3 łyżki cynamonu (lub więcej jak ktoś lubi), 1 szklanka oleju, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie: wszystkie produkty wymieszać, na koniec dodać cukinię, jeszcze raz wymieszać. Wyjdzie lejąca się masa. Formę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wlać ciasto. Piec ok. 60 min. w 200 stopni C. Sprawdzać wykałaczką czy już gotowe. Ja od siebie dodaję lekko gorzką polewę czekoladową zrobioną z kakao i posypuję wiórkami kokosowymi. Warto wycisnąć nadmiar soku z cukini po starciu, wtedy nigdy nie zrobi się zakalec. Ciasto jest pyszne i długo zachowuje świeżość.

Rafaello

Składniki: 3 paczki krakersów, 1 litr mleka, 8 łyżek mąki krupczatki, 2 margaryny
4 żółtka, 2 szklanki cukru pudru, 20 dag wiórków kokosowych.

Przygotowanie: z mleka i mąki ugotować budyń. Następnie wszystkie składniki (razem z budyniem) wrzucamy do miski i ucieramy krem. Blaszkę wykładamy krakersami, na nie dajemy krem, znowu krakersy, krem, krakersy i krem. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Przepyszne ciasto, place lizać.

Sałatka ze złotego kurczaka

Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, duża kapusta pekińska, 4 zupki vifon- złoty kurczak
2 papryki, puszka groszku, puszka kukurydzy, curry, majonez.

Przygotowanie: kurczaka kroimy w paski/kostki i podsmażamy z curry (ilość wg
uznania). Makaron z zupki łamiemy, wsypujemy do garnka lub dużej miski, posypujemy zawartością z torebeczki i dodajemy ten biały tłuszcz, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy pokrywką- wody potrzeba tyle, by makaron jak będzie pęczniał całą ją wchłonął, powinno wystarczyć tyle, by zalać cały suchy makaron. Bierzemy największy garnek, bo sałatki wychodzi bardzo dużo. Kroimy paprykę i kapustę, dodajemy usmażonego kurczaka, groszek i kukurydzę, napęczniały makaron, wszystko mieszamy. Dodajemy majonez wg uznania. Można doprawić solą i pieprzem, choć przeważnie sałatka jest już wystarczająco smaczna.

Pozdrawiam
Marta

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie