Czekolada na gorąco
Składniki:
* 1szklanka mleka
* 1szklanka śmietanki 36 procent
* 2 łyzki cukru
* Półtorej tabliczki czekolady gorzkiej
* "Rózga'' do mieszania
Przygotowanie
Wlewamy składniki do rądelka, podgrzewamy, mieszamy ''rózgą'' dodając połamaną czekoladę. 3-4 minut i gotowa czekolada na gorąco. Podajemy w filiżance z dodatkiem cynamonu lub imbiru.
Przepis na czekoladowy konkurs nadesłała Grażyna Dereń
Blok czekoladowy
Składniki:
* 1 margaryna, najlepiej "zwykła"
* niecała szklanka cukru pudru ok. ¾
* 4 łyżki kakao ciemnego (holenderskie)
* 1 cukier waniliowy
* pół szklanki wody
* 400 g mleka w proszku pełnego
* 1 opakowanie herbatników takich jak petitki
* rodzynki i orzechy wg uznania
Przygotowanie
Margarynę należy stopić w garnku, potem dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzać mieszając tak, aby cukier się rozpuścił. Dodajemy kakao. Cały czas podgrzewamy. Dodajemy wodę, ale stopniowo żeby nie pryskała. Całość gotujemy przez kilka minut, żeby uzyskać jednolitą masę. Syrop musimy ostudzić, żeby był letni. Dodajemy mleko w proszku. Ale UWAGA syrop przed dodaniem mleka w proszku ma być ostudzony, ponieważ gdy dodamy mleko do gorącego syropu to nam się "zważy".
Całość można wymieszać mikserem. Na koniec dodajemy herbatniki, orzechy i rodzynki. Jeśli ktoś lubi można dodać dowolny olejek zapachowy, kilka kropel. Letnią masę wkładamy na blachę. Na wierzch i na spód można dać wafel (całość też można zrobić w waflu). Po kilku godzinach, gdy blok stwardnieje jest gotowy do jedzenia. Idealny, gdy nie ma w domu czegoś słodkiego pod ręką. Szybko, łatwo i przyjemnie.
Przepis nadesłała Jolanta Wardziak
Zapraszamy wszystkich do przesyłania czekoladowych przepisów ([email protected]) Do 11 kwietnia trwa czekoladowy konkurs dla łasuchów.
Lubisz nasz kulinarny fanpage? Zapraszamy
Lubuskie smakiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?