Pomysły na czekoladowe smakołyki (przepisy)

Redakcja
fotolia
Udostępnij:
Masz ochotę na gorącą czekoladę? A może czekoladowy blok? Wszystko to możesz samemu przygotować w domu. Sprawdź przepisy nadesłane na nasz czekoladowy konkurs.

Czekolada na gorąco

Składniki:

* 1szklanka mleka
* 1szklanka śmietanki 36 procent
* 2 łyzki cukru
* Półtorej tabliczki czekolady gorzkiej
* "Rózga'' do mieszania

Przygotowanie
Wlewamy składniki do rądelka, podgrzewamy, mieszamy ''rózgą'' dodając połamaną czekoladę. 3-4 minut i gotowa czekolada na gorąco. Podajemy w filiżance z dodatkiem cynamonu lub imbiru.

Przepis na czekoladowy konkurs nadesłała Grażyna Dereń

Blok czekoladowy

Składniki:
* 1 margaryna, najlepiej "zwykła"
* niecała szklanka cukru pudru ok. ¾
* 4 łyżki kakao ciemnego (holenderskie)
* 1 cukier waniliowy
* pół szklanki wody
* 400 g mleka w proszku pełnego
* 1 opakowanie herbatników takich jak petitki
* rodzynki i orzechy wg uznania

Przygotowanie

Margarynę należy stopić w garnku, potem dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzać mieszając tak, aby cukier się rozpuścił. Dodajemy kakao. Cały czas podgrzewamy. Dodajemy wodę, ale stopniowo żeby nie pryskała. Całość gotujemy przez kilka minut, żeby uzyskać jednolitą masę. Syrop musimy ostudzić, żeby był letni. Dodajemy mleko w proszku. Ale UWAGA syrop przed dodaniem mleka w proszku ma być ostudzony, ponieważ gdy dodamy mleko do gorącego syropu to nam się "zważy".
Całość można wymieszać mikserem. Na koniec dodajemy herbatniki, orzechy i rodzynki. Jeśli ktoś lubi można dodać dowolny olejek zapachowy, kilka kropel. Letnią masę wkładamy na blachę. Na wierzch i na spód można dać wafel (całość też można zrobić w waflu). Po kilku godzinach, gdy blok stwardnieje jest gotowy do jedzenia. Idealny, gdy nie ma w domu czegoś słodkiego pod ręką. Szybko, łatwo i przyjemnie.

Przepis nadesłała Jolanta Wardziak

Zapraszamy wszystkich do przesyłania czekoladowych przepisów ([email protected]) Do 11 kwietnia trwa czekoladowy konkurs dla łasuchów.

Lubisz nasz kulinarny fanpage? Zapraszamy

Lubuskie smaki

Nieruchomości z Twojego regionu

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie