Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysły na zielone menu (przepisy)

(oprac.maw; źródło: informacje prasowe)
Ciasto szpinakowe z sosem serowym to jedna z propozycji
Ciasto szpinakowe z sosem serowym to jedna z propozycji (źródło: Tarsmak)
Co takiego mają w sobie zielone warzywa, że warto po nie sięgać? Jak je przyrządzać, by menu z ich udziałem nie było nudne? Sprawdźmy! Oto kilka ciekawych przepisów.
Sałatka ogórkowo-szczawiowa)
Sałatka ogórkowo-szczawiowa) (źródło: informacje prasowe Tarsmak)

Sałatka ogórkowo-szczawiowa)
(fot. (źródło: informacje prasowe Tarsmak))

Sałatka ogórkowo-szczawiowa

Składniki:

- 2 świeże ogórki
- 1 pęczek koperku
- 2 garście szczawiu
- 80 ml wody
- 1 łyżeczka miodu
- 50 ml oleju
- Sos koperkowy
- sól do smaku

Wykonanie:

Ogórka ze skórką pokroić w cząstki, a szczaw i koper grubo posiekać. Wodę zagotować, lekko przestudzić i rozpuścić w niej miód, a następnie dodać olej oraz sól do smaku. Polać obficie sałatkę i wymieszać. Po wierzchu polać sosem koperkowym.

Ciasto szpinakowe z sosem serowym
Ciasto szpinakowe z sosem serowym (źródło: informacje prasowe Tarsmak)

Ciasto szpinakowe z sosem serowym
(fot. (źródło: informacje prasowe Tarsmak))

Ciasto szpinakowe z sosem serowym

Składniki - ciasto:

- 300 g mąki pszennej
- 100 g margaryny
- 30 g drożdży
- 1 jajko
- 2 żółtka jaj
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mleka
- sól i cukier do smaku

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Farsz szpinakowy:

- 500 g szpinaku mrożonego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz do smaku

Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st. C, do uzyskania złotego koloru.
Ciasto podawać z sosem serowy.

Gratin z łososia z sosem czosnkowym
Gratin z łososia z sosem czosnkowym (źródło: informacje prasowe Tarsmak)

Gratin z łososia z sosem czosnkowym
(fot. (źródło: informacje prasowe Tarsmak))

Gratin z łososia z sosem czosnkowym

Składniki:

- 200 g filetów z łososia
- świeży brokuł
- 150 ml śmietanki słodkiej 18%
- 150 g sera żółtego tarkowanego
- Sos czosnkowy
- pieprz, sól do smaku

Wykonanie:

Łososia pokroić w cząstki, brokuł podzielić na różyczki i ułożyć w płytkim naczyniu do zapiekania. Wszystko zalać śmietanką, doprawić solą, pieprzem i posypać tartym żółtym serem. Zapiec w piekarniku, żeby powstała złota skorupka. Podawać polane Sosem czosnkowym.

Autor przepisów: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska