Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 3-4 osoby
Składniki:
•2 piersi kurczaka
•2 średnie cebule
•4 średnie ziemniaki
•150 g marchwi
•2 łyżki masła klarowanego
•1 ząbek czosnku
•1,5 szklanki gorącej wody
•200 g ciecierzycy z puszki
•1,5 łyżki masła orzechowego
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 1,5 na 1,5 cm. Cebulę szklimy na 1 łyżce masła i dodajemy ziemniaki i zamrożoną marchewkę. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut na małym ogniu.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub siekamy. Filety z kurczaka kroimy na cienkie plastry. Smażymy w rondlu razem z czosnkiem na drugiej łyżce masła aż się zrumieni. Dodajemy warzywa, wlewamy gorąca wodę i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Dodajemy masło orzechowe, ciecierzycę i mieszamy. Podgrzewamy jeszcze 1 minutę. Podajemy z ryżem lub chlebem pita.
Źródło blog: http://www.tanio-szybko-smacznie.pl/potrawka-z-kurczaka-z-marchewka-i-maslem-orzechowym/
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?