Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawka z kurczaka z marchewką i masłem orzechowym [PRZEPIS]

źródło: TanioSzybkoSmacznie
Potrawka z kurczaka z marchewką i masłem orzechowym
Potrawka z kurczaka z marchewką i masłem orzechowym tanioszybkosmacznie.pl
Ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski), jeden ze składników tego przepisu, oprócz niezwykłej nazwy oferuje liczne właściwości zdrowotne. W niektórych krajach jest nawet uznawana za afrodyzjak. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu, pasty do smarowania pieczywa.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 3-4 osoby

Składniki:
•2 piersi kurczaka
•2 średnie cebule
•4 średnie ziemniaki
•150 g marchwi
•2 łyżki masła klarowanego
•1 ząbek czosnku
•1,5 szklanki gorącej wody
•200 g ciecierzycy z puszki
•1,5 łyżki masła orzechowego

Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 1,5 na 1,5 cm. Cebulę szklimy na 1 łyżce masła i dodajemy ziemniaki i zamrożoną marchewkę. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut na małym ogniu.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub siekamy. Filety z kurczaka kroimy na cienkie plastry. Smażymy w rondlu razem z czosnkiem na drugiej łyżce masła aż się zrumieni. Dodajemy warzywa, wlewamy gorąca wodę i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Dodajemy masło orzechowe, ciecierzycę i mieszamy. Podgrzewamy jeszcze 1 minutę. Podajemy z ryżem lub chlebem pita.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska