POTRAWY WIGILIJNE. Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole? Poznaj przepisy na 12 POTRAW WIGILIJNYCH

redZaktualizowano 
Kutia, to jedna z 12 potraw wigilijnych. pixabay.com
12 POTRAW WIGILIJNYCH. Co przygotować na Wigilię? Jakie 12 potraw powinno znaleźć się na wigilijnym stole? Przedstawiamy 12 najpopularniejszych dań na wieczerzę wigilijną oraz przepisy na tradycyjne dania i potrawy wigilijne.

Potrawy wigilijne. Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole?

12 potraw wigilijnych. Ich zestawienie tak naprawdę zależy od regionu oraaz tradycji rodzinnych. Zestaw wigilijnych potraw różni się w każdym domu. Jednak zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być właśnie 12. Mówi się, że każdej z 12 potraw wigilijnych należy spróbować. To ma zapewnić szczęście przez cały rok. Główną potrawą wigilijną polskiej kuchni jest ryba. Zjedzenie ryby podczas wieczerzy wigilijnej było gwarancją zdrowia i dostatku, a karpia – obfitości i siły. Potrawy wigilijne z grzybami miały zapewnić szczęście oraz dostatek. A miód chronił przed złem, zapewniał miłość i dostatek...Jaka potrawa łączy nasze wigilijne stoły? Barszcz z uszkami. Ale już w niektórych regionach podawany jest zamiennie lub obok zupy rybnej (Pomorze, Kaszuby), grzybowej (Śląsk, Mazowsze, Wielkopolska, Podkarpacie), żurku (Małopolska) czy owocowej (Warmia i Mazury). Obok pierogi z kapustą i grzybami, ryby, kapusta z grzybami... Słodkim akcentem na wszystkich stołach jest mak z dodatkami.[/b]

Czytaj również: Wigilia na Ukrainie, w Niemczech i Czechach. Co jedzą nasi sąsiedzi?

Potrawy wigilijne - 12 potraw na Wigilię

Do najbardziej typowych potraw wigilijnych należą:

  • barszcz z uszkami
  • ryby przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie
  • kapusta z grochem, kapusta z grzybami
  • pierogi z kapustą
  • kasza z suszonymi grzybami
  • paszteciki z grzybami
  • kluski z makiem, cukrem i miodem
  • makiełki
  • kompot z suszonych owoców
  • krokiety z kapustą i grzybami
  • gołąbki
  • kutia

2. Potrawy wigilijne: KUTIA [PRZEPIS]

Kutia, to jedna z 12 potraw wigilijnych. pixabay.com

Składniki: 2 szklanki pszenicy (sprzedają ją z dopiskiem "do kutii"), 1 szklanka maku, 6 łyżek miodu, po 10 dag orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczy, kieliszek amaretto (lub innego ulubionego słodkiego alkoholu)

Przygotowanie: Pszenicę zalewamy wrzątkiem, doprowadzam do wrzenia. Następnie wodę zlewamy, płuczmy pszenicę w zimnej wodzie i zalewamy po raz kolejny zimną wodą w objętości dwa razy większej od objętości pszenicy. Gotujemy pszenicę na wolnym ogniu do odparowania wody. Mak parzymy, odsączamy i mielimy (można użyć masy makowej). Łączymy mak z pszenicą. Miód rozpuszczamy w wodzie i dodaję do pszenicy z makiem. Kutię układamy warstwowo - przekładając bakaliami. Dla dorosłych biesiadników dodajemy rodzynki uprzednio namoczone w amaretto. Kutię warto odstawić do lodówki na kilka godzin, nabierze ona odpowiedniego aromatu i konsystencji. Należy pamiętać, że nie można trzymać jej w lodówce kilka dni, gdyż pszenica staje się twarda.
Autor: Janina Wojciechowska

3. Potrawy wigilijne: ZUPA GRZYBOWA [PRZEPIS]

W wielu domach na Wigilię podaje się również zupę grzybową. pixabay.com

Składniki: ok. 500 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlarze), 1 marchewka, 1 pietruszka, mały seler, 2 cebule, 1,5 litra wody, 1 listek laurowy, 2-3 owoce jałowca, 2 łyżki masła, 100 ml śmietany 18 proc., pieprz, sól

Przygotowanie wywaru: Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieram, kroję na mniejsze kawałki i gotuję w 1,5 litra wody. Do wywaru dodaję listek laurowy i owoce jałowca. Gotuję na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Przecedzam, aby był klarowny.

Przygotowanie zupy: Grzyby oczyszczam, myję, kroję w plasterki a cebulę w kostkę. Podsmażam na maśle, co jakiś czas mieszając, aby delikatnie zrumieniły się z każdej ze stron, solę. Wywar podgrzewam i dodaję grzyby cebulę, sól i pieprz. Gotuję ok. 25 minut. W kubeczku łączę śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i wlewam do garnka, mieszam i smakuję. W razie potrzeby przyprawiam.

Jeśli zupę będziecie przygotowywać z suszonych grzybów, dobrze jest rozpocząć gotowanie dzień wcześniej. Grzyby opłukać, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na noc. Następnego dnia odsączyć je (brunatny wywar można zachować), pokroić i podsmażyć z cebulą na maśle. Kolejne kroki wykonujemy jak powyżej. Pod koniec gotowania zupy możemy dodać wodę z nocnego moczenia grzybów. Smak zupy będzie wyraźniejszy a kolor ciemniejszy.
Przepis od Darii Ochremczuk

4. Potrawy wigilijne: PIEROGI IDEALNE NA ŚWIĘTA - PRZEPISY

Na wigilijnym stole zabraknąć nie może także pierogów. Najpopularniejsze sąte z kapustą i grzybami. pixabay.com

Janina Pirga i Bernarda Stadnik z Dzietrzychowic potrafią lepić pierogi z zamkniętymi oczami. Doskonale wiedzą, jak przygotować je, aby wyszły idealnie. A uczyć chcą się od nich wszyscy. I nie ma się co dziwić, to nasze wicemistrzynie Polski właśnie w lepieniu pierogów.

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM
Składniki na farsz: torebka kaszy gryczanej (100 g), kostka wiejskiego twarogu, cebula , sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Aby ser się nie ściął, bo inaczej czuć grudki. Do wystudzonej kaszy dodać ser i dokładnie wymieszać. Podsmażyć cebulkę i również dodać do farszu. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem .

PIEROGI RUSKIE
Składniki na farsz: ziemniaki, dobry twaróg, sól, pieprz
Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki. Nie można ich przegotować, bo farsz wtedy nie będzie smakował. Do ostudzonych dodajemy dobry twaróg, przyprawiamy solą i pieprzem. Mówi się, że pierogi powinny być przyprawione mocno, na ostro i z cebulką. Sekretem naszego farszu jest właśnie to, że są przyprawione delikatnie, a cebulką polewamy je tylko zwierzchu.

PIERGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki na farsz: dobra kapusta, suszone grzyby, cebula , sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Grzyby opłukać i namoczyć na noc. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie odcisnąć. Grzyby również dokładnie odcisnąć i razem z kapustą przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać do tego zeszkloną cebulkę, Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wszystko wymieszać.

5. Potrawy wigilijne: [b]IDEALNE USZKA
Składniki na farsz: suszone grzyby, sól i pieprz do smaku, cebula
Przygotowanie: Grzyby dobrze namoczyć. Następnie przekręcić je przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, pieprz, odrobinę zeszklonej cebulki. Wszystko dokładnie wymieszać.

6. Potrawy wigilijne: KARP PO ŻYDOWSKU

Karp w galarecie, po żydowsku, w sosie... Sposobów na jego przygotowanie jest wiele. Karp na pewno powinien zostać podany podczas Wigilii. PolskaPress

Składniki:1 karp (około 1,5 kg), głowy i ogony z karpi przeznaczonych do opanierowania i usmażenia, 4 duże cebulem, 1 marchewka, 50 g migdałów, 50 g rodzynek, 1 listek żelatyny, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier, sól
Przygotowanie:
Rybę sprawiamy, odcinamy głowę i ogon, wkładamy do garnka razem z pozostałymi głowami i ogonami, dodajemy marchewkę i 2 cebule pokrojone w talarki, solimy do smaku, zalewamy 1l wody i gotujemy na małych ogniu 1,5 godziny, odcedzamy. Pozostałe cebule kroimy w kostkę, zalewamy połową wywaru i gotujemy do miękkości. Rybę kroimy w dzwonka, zalewamy druga połową wywaru, gotujemy na małym ogniu ok.20 minut. Wyjmujemy ją łyżką cedzakową na głęboki półmisek, wywary łączymy,miksujemy. Dodajemy rodzynki, sparzone i obrane ze skórki migdały, dodajemy żelatynę rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu, doprawiamy solą, obficie pieprzem,nieco cukrem,zalewamy tym rybę na półmisku, odstawiamy na noc w chłodnym miejscu.
Przepis Czytelniczki Izabeli Lewandowskiej

TOP 10 przepisów na wiliglijnego karpia

7. Potrawy wigilijne: MAKIEŁKI czyli kluski z makiem
Składniki:50 g suchego maku, 0,5 l mleka, kandyzowana skórka pomarańczowa, 30 g mieszanych bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, figi, płatki migdałowe), 3 łyżki miodu, 250 g suchego makaronu typu łazanki, 25 dag masła, 3 jajka, 5 czerstwych bułek, cukier do smaku

Przygotowanie:Mak dokładnie opłukać, przełożyć do zimnej wody i odstawić na kilka godzin (można zostawić na całą noc) do namoczenia. Następnie mak sparzyć, odsączyć i zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do niego miód, wszystkie bakalie oraz roztopione gorące masło. Dodać żółtka, miód, rozdrobnione bakalie i skórkę z pomarańczy. Doprawić cukrem i wymieszać. Bułki porwać na małe kawałki, zalać ciepłym mlekiem. Gdy zmiękną, dodać do maku. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Przełożyć do miski, schłodzić. Zimne makiełki wyłożyć na talerz, udekorować orzechami figami, daktylami. Następnie dobrze wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie aż będzie lekko rozmiękczony. Włożyć do garnka z masłem i dodać masę makową. Dobre wymieszać i podawać na gorąco. Można przyozdobić talerz kawałkami pomarańczy, mandarynki albo kiwi. Potem możną schować do lodówki na następny dzień.
Przepis od mich.wal

8. Potrawy wigilijne: Kapusta z grzybami
Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty, 10 dag suszonych grzybów leśnych, dwie cebule, olej, pieprz, sól.

Przygotowanie: Grzyby opłukać, zalać wodą i najlepiej zostawić na całą noc, żeby nasiąkły. Następnie ugotować i odcedzić, zostawiając wywar. Miękkie grzyby posiekać. Kapustę odcisnąć z soku. Jeśli zbyt kwaśna, przepłukać wodą. Znów odcisnąć i drobno posiekać. Zalać kapustę wywarem z grzybów, dodać łyżkę oleju, wymieszać z grzybami i gotować. Cebule posiekać i przesmażyć na oleju. Dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem.

9. Potrawy wigilijne: Zupa migdałowa
Składniki:15 dag migdałów, 1,5 l mleka, 5 dag ryżu, 5 dag cukru, szczypta soli.

Przygotowanie: Ze sparzonych migdałów zdjąć skórkę, wysuszyć w piekarniku (20 minut w temp 150 st. C) i zemleć, kilka, zostawiając do dekoracji. Zmielone migdały utrzeć z cukrem i pięcioma łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka mocno zagrzać. Opłukany ryż zalać szklanką gorącego mleka. Ugotować. Utartą masę migdałową zalać mlekiem, dodać szczyptę soli i gotować 10 minut. Przecedzić i mocno odcisnąć. Podawać z ryżem, ozdobić migdałami.

10. Potrawy wigilijne: Śledzie w śmietanie z pieprzem
Składniki: 75 dag matiasów, dwie cebule, kwaśne jabłko, pieprz czarny, gęsta śmietana, kilka kropli soku cytrynowego.

Przygotowanie: Matiasy wymoczyć, ale raczej krótko, żeby nie straciły smaku. Klasyczne śledzie solone z beczki wymagają znacznie dłuższego moczenia. Śledziowe płaty pokroić na parocentymetrowe kawałki. Posypać pieprzem i odstawić na godzinę, żeby przeszły pieprzowym smakiem. Cebulę obrać, posiekać, przelać wrzątkiem, żeby stała się lekko słodka. Jabłko umyć i zetrzeć wraz ze skórka na tarce. Śledzie wymieszać z cebulą, jabłkami i śmietaną. Można dodać kilka kropli soku cytrynowego.

WIDEO: GOTUJĘ, NIE MARNUJĘ!

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3