Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Aż ślinka cieknie! W Muzeum Wsi Radomskiej moc przepysznych potraw

/tnt/
fot archiwum
Będzie można jeść, ale i samemu stworzyć coś wyjątkowego.

Chcesz spróbować własnoręcznie ulepić pierogi, ubić masło, poszatkować kapustę albo przypomnieć sobie smak chleba ze smalcem? Muzeum Wsi Radomskiej przy ulicy Szydłowieckiej 30 zaprasza w niedzielę, 8 sierpnia o godzinie 10 na kolejną "Rodzinną niedzielę w skansenie" pod hasłem "Smakowanie na polanie".

W czasie rodzinnego festynu w malowniczo położonej zagrodzie z Jastrzębi oraz zagrodzie z Alojzowa, będzie można posmakować potraw i uczestniczyć w ich przygotowywaniu. Goście skansenu w czasie warsztatów będą mogli poszatkować kapustę, ubić masło czy własnoręcznie zrobić z ziaren mąkę czy kaszę. Nie zabraknie także wspólnego gotowania prostych dań w tradycyjny sposób.

Będzie można również rozsmakować się w wiejskim chlebie ze "prawdziwym" smalcem oraz ogórkiem małosolnym czy też cieście drożdżowym ze świeżo ubitym masłem. Tych, którzy zajrzą do zagrody z Jastrzębi powita zapach smakowitego kapuśniaka oraz muzyka ludowa w wykonaniu Kapeli Stefana Imiołka.

"Smakowanie na polanie" będzie w niedzielę, 8 sierpnia w Muzeum Wsi Radomskiej przy ulicy Szydłowieckiej 30. Początek o godzinie 10. Bilety w cenie: normalny - 9 złotych, ulgowy - 6 złotych, bilet rodzinny (dwie osoby z dziećmi) - 20 złotych do nabycia w kasie skansenu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na echodnia.eu Echo Dnia Radomskie