Poznaj przepis na smaczne koperty szpinakowe

red.
Tak prezentują się gotowe koperty szpinakowe.
Tak prezentują się gotowe koperty szpinakowe. mat.prasowe

Czytaj również: Pyszne przekąski z wieprzowiną. Poznaj przepisy [WIDEO]

Składniki:

- Masło Ekstra 1 łyżka

- szpinak mrożony 500g

- czosnek 2 ząbki

- śmietanka 30 proc. - 2 łyżki

- sól, pieprz do smaku

- serek wiejski 200 g - 1szt.

- ciasto francuskie 1 opakowanie

- jajko 1szt.

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać Masło Ekstra i Śmietankę 30 proc., wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać Serek wiejski z Piątnicy odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

Smacznego!

Przepis Roberta Muzyczki, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Zobacz także: Groszek za grosze. Przepisy Darii Ładochy

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie