Oponki serowe - tradycyjne
Składniki: {dla 6 osób}
*Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 600 g zmielonego chudego twarogu
- 150 g miękkiej margaryny
- 150 ml mleka
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
*Dodatkowo:
- 500 g smalcu
Wykonanie:
Składniki na ciasto przekładam do miski, zagniatam. Ciasto rozwałkowuję na desce obsypanej mąką o grubości 1 cm. Szklanką wycinam koła, przy pomocy kieliszka wycinam w każdym kole na środku otwór. Smalec topię w garnku na małym ogniu.
Na gorącym tłuszczu układam oponki i smażę na złoty kolor z każdej strony. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, lub oblać białą czekoladą. Oponki można posypać cukrem pudrem.
Polecamy również Państwa uwadze:
Bankowości przez internet. Uważajcie! | Uwaga oszustwo! Nie oddzwaniajcie, stracicie pieniądze! |
# podbiły 2017 rok. Są skierowane również do ciebie! | Toksyczne menu. Te potrawy i produkty mogą nawet zabić |
Zobacz również: Przepis na oponki serowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?