W skrócie
Zupa ziemniaczana to przykład dania, który można przyrządzić i doprawić według uznania. W czasach PRL-u zupa ziemniaczana była szczególnie ceniona za łatwość przygotowania i korzystanie z tanich produktów spożywczych. W książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbary Bytnerowiczowej wydanej w 1987 roku przepis na zupę ziemniaczaną tworzony jest na bazie wywaru z kości lub skórek słoniny i zaskakująco doprawia się go łyżeczką świeżej mięty.
Zupa ziemniaczana – przepis na prosty obiad
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania:40 minut + namaczanie grzybów.
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 3 suszone grzyby,
- 2 l wody,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 40 g posiekanej natki pietruszki.
Ewentualnie do zasmażki:
- 50 g masła,
- 5 g mąki pszennej.
Jak zrobić zupę ziemniaczaną?
Przygotowanie:
- Grzyby należy namoczyć w zimnej wodzie przez 5 godzin. Suszone grzyby należy ugotować w wodzie (około 200 ml) z namaczania, aż będą miękkie.
- Ugotowane grzyby należy pokroić w plastry lub w większą kostkę.
- Ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Włoszczyznę należy umyć, obrać i pokroić w plastry.
- W garnku o grubym dnie należy zagotować 2 l wody wrzucić włoszczyznę, dodać wywar z grzybów i gotować aż warzywa zmiękną.
- Wywar na zupę ziemniaczaną trzeba doprawić zielem angielskim i liściem laurowym.
- Gdy warzywa będę półtwarde, należy dodać ziemniaki i grzyby.
- Zupę ziemniaczaną należy gotować przez około 15-20 minut. Zupa ziemniaczana jest gotowa do podania.
Jak zagęścić zupę ziemniaczaną?
W książkach kucharskich z PRL-u często zaprawiano zupę ziemniaczaną zasmażką zrobioną z mąki pszennej i masła. To tradycyjny sposób na zagęszczenie zupy. Zupę można zabielić łyżką gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Zupę ziemniaczaną można także zmiksować na krem, wtedy będzie miała jednolitą, gęstą konsystencję.
Przyprawy do zupy ziemniaczanej
W PRL-u zamiennikiem tradycyjnego czarnego pieprzu był pieprz ziołowy. Była to mieszanka takich przypraw jak kozieradka, majeranek, kminek, suszony czosnek, ziarna gorczycy i ziarna kolendry. Zupę ziemniaczaną można też doprawić chrzanem. Niekiedy do zupy ziemniaczanej dodaje się suszonego lubczyku, który nadaje zupie zapach rosołu.
Zobacz także: Sycąca zupa ogonowa. Przepis dla miłośników wołowiny
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym na jesień. Zobacz przepis na pyszny obiad
- Chipsy z ziemniaków na ekspresową przekąskę. Przepis na hit z TikToka
- Jak zrobić ziemniaki Hasselback? Sprawdź prosty przepis na chrupiące danie
- Ziemniaki na obiad i kolację. Przepisy na dania z ziemniaków na słodko i na wytrawnie
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
kup teraz

Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
kup teraz

Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
kup teraz

Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 tytanowy
Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 tytanowy
kup teraz

Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Robot planetarny WMF Profi Plus szary
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-007 czarny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-007 czarny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym