Prawoślaz lekarski nie jest ziołem powszechnie znane. Rośnie na terenach mokrych. Należy je siać wiosną. Wtedy też można sporządzać sadzonki pędowe. Ponieważ w drugim roku roślina rośnie do 60 cm w górę, trzeba ją przerywać, a jeszcze lepiej w przesadzić w pierwszym roku. Zielarze zbierają tylko dojrzałe nasiona. Korzenie powinno się wykopywać jesienią. Oprócz nasion można suszyć liście i korzenie.
Na zdrowie
W medycynie ma zastosowanie przede wszystkim korzeń. Sporządzona z niego herbatka bywa stosowana przy kaszlu, grypie, biegunce. Może być dodatkiem do maści na oparzenia i miejsca zapalne. Zebrane w czasie gotowania szumowiny są składnikiem domowego mydła.
Do smaku
Młode liście, kwiaty i nasiona nadają się do sałatek. Przed smażeniem korzeń trzeba obgotować. Można jeść liście na surowo.
Dla urody
Sok z rozmiękczonych korzeni lub gotowane liście korzystnie wpływają na cerę, włosy, łagodzą poparzenia. Bywają też używane do maseczek na twarz.
Arcydzięgiel na dziewięć chorób
W stanie dzikim arcydzięgiel litwor rośnie na brzegach potoków. Lubi lekki cień i wilgotną glebę. W uprawie ogrodowej nasiona należy siać wiosną, siewki przesadzać nawet co 90 cm. Arcydzięgiel w stanie dzikim jest rośliną chronioną. Liście do suszenia powinno się zbierać przed kwitnieniem, a nasiona najpóźniej we wrześniu. Jesienią wykopuje się też korzenie.
Na zdrowie
Skruszone liście odświeżają powietrze w aucie i zapobiegają chorobie lokomocyjnej. Olejek stosowany zewnętrznie łagodzi bóle. Wywar z liści zmniejsza wzdęcia, powoduje wydzielanie soku żołądkowego i jest skuteczny przy przeziębieniu. Arcydziegiel jest składnikiem preparatów uspokajających. Bywa stosowany w zwalczaniu infekcji bakteryjnych i wirusowych.
Do smaku
Świeże liście zmieszane z miętą i majonezem wybornie smakują w sałatce. Dodane do duszonych owoców, zmniejszają ilość cukru w masie.
Dla urody
Liście dodane do wody powodują, że kąpiel jest orzeźwiająca. Rozłożony w pomieszczeniu, roznosi aromatyczną woń.
Ogórecznik - zioło radości
Ogórecznik lekarski wraca na nasze stoły. Dawniej zielarze wrzucali jego liście do wina, aby dawał zapomnienie. Jest to roślina dwuletnia o łodygowatych, porośniętych włoskami liściach, które w smaku przypominają ogórek. Powinien być sadzony w glebie lekkiej, na pełnym słońcu. Zawiera dużo soli mineralnych, potasu i wapnia. Do zbioru nadają się kwiaty i liście.
Na zdrowie
Ze względu na sole mineralne liście bywają używane w diecie bezsolnej. Okłady z ogórecznika łagodzą stany zapalne i siniaki.
Do smaku
Młode liście mają zastosowanie jako składniki kanapek, marynat, drinków i serów miękkich. Gotowane mogą zastępować szpinak. Niektórzy dodają je do nadzienia pierożków.
Na urodę
Kosmetyczki wykorzystują liście ogórecznika do maseczek twarzy przy zbyt suchej cerze. Kompresy z liści zmiękczają skórę.
Do dekoracji
Jasnoniebieskimi kwiatami wiązanymi w bukieciki można dekorować stoły na przyjęcia. Palone liście iskrzą, co przypomina suche ognie.
Złocień do klarowania piwa
Dawniej kwitnących pędów i liści złocienia bełżyny używano do konserwacji piwa, co dodawało temu napojowi goryczkowego smaku. Ponieważ liście mają wonny zapach, zakonnicy przekładali nimi strony Biblii. Jest to wysoka bylina, kwitnąca od lipca do października. Lubi suchą, nasłonecznioną glebę. Jako zioło wykorzystywane są przede wszystkim liście. Najlepiej je zbierać przed kwitnieniem.
Na zdrowie
Herbatka z liści złocienia pomaga przy leczeniu kataru, przeziębienia, skurczów. Pokruszone listki przyłożone w miejscu użądlenia przez pszczołę łagodzą ból i zmniejszają obrzęk. Młode liście są w składzie maści na ukąszenia i oparzenia.
Do smaku
Ze względu na ostry zapach nie należy używać dużo liści tej rośliny. Posiekane nadają się do dziczyzny, drobiu i sałatek. Można nimi posypywać młode ziemniaki. Przede wszystkim są wykorzystywane do klarowania i doprawiania piwa domowego.
Dla urody
Wywarem z liści złocienia można przemywać skórę i włosy.
Marzanka rozsiewa zapach
Marzanka wonna, nazywana też majownikiem lub barwicą wonną, jest byliną sięgającą 30 cm. Lubi miejsca wilgotne, mniej nasłonecznione, najczęściej rośnie w lasach bukowych. W mocnym słońcu zanika kolor liści. Ze względu na wyjątkowy zapach dawniej girlandki z marzanki wieszano w karczmach, kościołach, dekorowano nimi sale zabaw. Suche łodygi tej rośliny wydzielają kumarynę. Dzika jest ona pod ochroną.
Na zdrowie
Wywar z liści marzanki może łagodzić bóle brzucha. Herbatka pita w niewielkich ilościach ma smak odświeżający. Zmiażdżone liście przykładane do ran sprzyjają ich szybszemu gojeniu.
Do smaku
W małych ilościach można ją dodawać do zup, białych sosów i sałatek ziołowych. Winiarze używają listków marzanki do aromatyzowania win. Bywa składnikiem koktajli i domowych napojów alkoholowych.
Do dekoracji
Niektórzy dekorują nią sypialnie albo wkładają liście pod poduszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?